Háború: új hadi eszközök egész garmadáját kapja Ukrajna - fordulópontot jelenthetnek az új szállítmányok

Hírek2024. jún. 14.D.J.

Ez történt az ukrán háború 841-dik napján:

- A szövetségesek mintegy 350 millió euró értékben küldenek Ukrajnának 152 mm-es tüzérségi lövedékeket - közölte a holland védelmi minisztérium csütörtökön, a NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli ülése után. "A korábbi lőszerszállítások során Ukrajna eddig főként 155 mm-es lövedékeket kapott.

Az ország azonban sok 152 mm-es löveggel is rendelkezik. Az új szállítmánnyal ezeket a fegyvereket is jobban ki lehet majd használni" - közölte a minisztérium.

- Az Egyesült Államok és Ukrajna 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelyet Joe Biden és Volodimir Zelenszkij az Olaszországban megrendezett G7-csúcstalálkozón jelentett be. Biden elmondta, hogy megállapodtak öt Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnának történő átadásáról, és hozzátette: "Mindent, amink van, Ukrajnának adunk, amíg az igényeit ki nem elégítjük".

Az ukrán elnök korábban többször hangsúlyozta, hogy az orosz csapások visszaveréséhez Patriot-rendszerekre van szükségük.

Zelenszkij az országa 1991-es függetlenné válása óta kötött "legerősebb megállapodásnak" nevezte a megegyezést, megjegyezve, hogy az a háború alatt és után is érvényes marad, és kiterjed a hírszerzési együttműködésre és az ukrán védelmi ipar megerősítésére.

- Ukrajna csütörtökön közölte, hogy erői heves harcokat vívnak Chasiv Yar közelében, egy stratégiai fontosságú hegyi településnél, amelynek elfoglalása az oroszok számára komoly előrelépést jelentene a keleti donyecki területen. "Két harci összecsapás folytatódik Ivanivszke közelében" - közölte az ukrán hadsereg. "A helyzet feszült". Ivanivszke egy kisváros, közvetlenül Chasiv Yar mellett.

Délebbre a donyecki régióban a tisztviselők szerint egy civil meghalt Pokrovszk közelében. Egy 40 éves férfit ölt meg az orosz tüzérség a Herszon régióban - közölték ukrán tisztviselők, míg a térségben az oroszpárti hatóságok eközben azt mondták, hogy egy civilt megöltek az ukrán erők.

- Az Egyesült Királyság több tucat új szankciót hirdetett ki Oroszországgal szemben, egy nappal azután, hogy Washington hasonló intézkedéseket jelentett be. Az USA intézkedései arra késztették a moszkvai tőzsdét, hogy csütörtökön leállítsa a dollár- és az euróforgalmat.

A szankciók az orosz hadsereg lőszer-, szerszámgép-, mikroelektronikai és logisztikai beszállítóit is célba veszik. E beszállítók között vannak kínai, izraeli, kirgizisztáni és törökországi székhelyű szervezetek is.

Peking közölte, hogy határozottan ellenzi Nagy-Britannia döntését, hogy öt kínai céget is bevonjon a szankciókba.

- A G7 nyugati gazdaságok vezetői időközben egy olyan megállapodást vázoltak fel, amely 50 milliárd dolláros segélyt nyújt Ukrajnának, amelyet a befagyasztott orosz állami vagyonnal támogatnak.

- Zelenszkij a Bidennel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping egy telefonbeszélgetés során biztosította őt arról, hogy "nem fog semmilyen fegyvert eladni Oroszországnak". Biden azonban hozzátette: "Kína nem fegyvereket szállít, hanem a fegyverek előállításának képességét és az ehhez rendelkezésre álló technológiát, így valójában segíti Oroszországot".

- Kína kihagyja a jövő hétvégi csúcstalálkozót, amelyen az ukrajnai béketervről tárgyalnak, és lobbizik a kormányoknál egy alternatív tervvel - közölte 10 diplomata a Reuters hírügynökséggel.

Kína saját javaslata egy nemzetközi békekonferenciát szorgalmaz, amelyet "egy megfelelő, Oroszország és Ukrajna által is elismert időpontban tartanának, valamennyi fél egyenlő részvételével, valamint valamennyi béketerv tisztességes megvitatásával". Zelenszkij nemrég azzal vádolta Kínát, hogy megpróbálja aláásni a svájci konferenciát,

de egyben arra is bátorította Pekinget, hogy vegyen részt a békéhez vezető út megtalálásában.