Fogyasztóvédelem: a kondiparkok harmadánál találtak hiányosságot

Hírek2021. jún. 20.Növekedés.hu

Tavaly év vége óta ellenőrizheti a fogyasztóvédelem a vasalt utakat és a kondiparkokat. Ez utóbbiaknál idén tavasszal 3200-nál is több hibát tapasztaltak. A mászóösvények mind biztonságosak.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei idén tavasszal több mint félezer helyszínen, ötezer kültéri sporteszközt ellenőriztek – írja közösségi oldalán Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára és miniszterhelyettese.

A vizsgált eszközök kétharmadánál tapasztaltak rendellenességet

A vizsgált eszközök kétharmadánál, 3200-nál is többnél tapasztaltak valamilyen rendellenességet, eltérést az üzemeltetési előírásoktól. Ezek közül a hiányosságok megközelítőleg ezer eszköz esetén annyira súlyosak voltak, hogy azok használatát ideiglenesen meg is tiltották. Ezeknek az egytizedénél azóta pótolták a mulasztásokat, így közel száz eszköz újra üzemelhet, immár biztonságosan.

Két olyan megyénk is volt, ahol semmilyen problémát nem találtak az ellenőrök. Ezek Békés és Zala megyék, azonban Győr-Moson-Sopron, Pest és Komárom-Esztergom megyékben minden ellenőrzött kondiparkban volt valami probléma.

Az eljárások még folyamatban vannak, de már most 2,7 millió forintnyi bírságot szabtak ki a kormányhivatalok.

A mászóösvények biztonságosak

Az úgynevezett vasalt utakat, másnéven mászóösvényeket is vizsgálták. Ilyenből négy üzemel hazánkban, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Sárospatakon és Tatabányán. Ezek egyikénél sem merült fel biztonságot érintő hiba.

A kondiparkok és vasalt utak ellenőrzésére tavaly év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság, így mostantól évente lehet számítani ilyen átfogó felülvizsgálatokra. A fogyasztóvédelmi hatóság úgy véli, jelenlétük várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet.

A teljes facebook bejegyzés itt olvasható: