Durván megnőtt a lakosság igénye a magas szintű egészségügyi szolgáltatások iránt

Interjú2021. jún. 20.Növekedés.hu

Fél éve indult el Magyarországon az oltási program, és bár önmagában a vakcina is megnyugvást jelent, a teljes bizonyosságot sokan a különböző immunitás vizsgálatokban látják. Nemrég lépett ki a lakossági piacra a Vascular Diagnostics, a legnagyobb kapacitású hazai COVID-labor szolgáltató is. Hosszú távú saját terveikben országos lefedettségű, rövid várakozási idős, magas színvonalú diagnosztikai szolgáltatások szerepelnek, ezzel párhuzamosan pedig a teljes hazai egészségügyi szektor vonatkozásában is egyértelmű növekedést prognosztizálnak – interjú Péterfi Zalánnal, a Vascular Diagnostics kutatási igazgatójával.

Az elmúlt években már számos magán szereplő megvetette a lábát az egészségügyben. Elbír még a hazai piac egy újabb magánintézményt?

Nem csak elbírja, nagy szükség is van rá.

Ha valami hozadéka volt a ránk zúduló világjárványnak, akkor az az, hogy felértékelődött a tudatosság és az elvárás a gyors, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások, különösen a diagnosztika iránt.

Az Európai Bizottság felé benyújtott hazai helyreállítási tervben, – melynek jóváhagyása folyamatban van – szintén az első helyre került az egészségügy, összesen 857,04 milliárd forinttal. Erre a kormányok is sokat fognak költeni, ma minden ország és érintett entitás ezen dolgozik, így egyértelmű növekedéssel és további befektetési lázzal lehet számolni világszerte.

Honnan jött a diagnosztika iránti lelkesedés és kompetencia?

A kompetenciát az elmúlt 10 év folyamatos építkezése adja. Ennek köszönhetően válhattunk jelentős orvosi eszköz szolgáltatóvá, illetve az egészségügy más területein is jelen vagyunk, működtetünk kardiovaszkuláris centrumot, diagnosztikai labort, biotechnológiai üzletágat és kutatólabort.

Mind a tulajdonosok, mind a cég meghatározó menedzserei orvos-közgazdászok, vagyis úgy vagyunk üzletemberek, hogy közben ez a szakmánk is.

A molekuláris diagnosztikai eljárásokban volt tapasztalatunk és infrastruktúránk egy korábbi projektünkből, így tavaly, a pandémia kitörésekor már rendelkezésre állt egy egyedülálló kapacitású és minőségi diagnosztikára alkalmas géppark. Ez óriási versenyelőnyt jelentett, ugyanis a gépek és az azok működtetéséhez szükséges anyagok hamarosan hiánycikké is váltak. Tehát úgy fogalmaznék, hogy a labornyitáshoz a kompetencia nem volt kérdés, a rendelkezésre álló gépeinket és laborfolyamatainkat kellett átkonfigurálni a hirtelen keletkezett óriási igényre tavaly, amit mi gyorsan tudtunk kivitelezni.

Ügyfeleink elsősorban az állami egészészségügy területén vannak, most 2021-ben nyitunk először a lakosság felé szolgáltatásainkkal.

Milyen típusú szolgáltatások iránt volt az elmúlt időszakban a legnagyobb érdeklődés és elsősorban milyen ügyfelek részéről?

Covid-tesztek specialistái vagyunk, laborunkban jelenleg is ezt kínáljuk a legmagasabb minőségben. A 10 fajta COVID-tesztből álló szolgáltatások során többek között ELISA, PCR és antigén gyorsteszteket kínálunk, amelyek természetesen angol nyelvű lelettel is igényelhetők. Nagy a kereslet, választékunk folyamatosan követi a piaci igényeket, ugyanakkor minőségre törekszünk, nem feltétlenül mennyiségre. A diagnosztikai portfoliónk tovább fog bővülni, de ezek a vizsgálatok nagyrészt más egészségügyi szolgáltatókon keresztül lesznek elérhetők. Az egészségügyi intézményekkel való együttműködés szolgáltatás-portfolióinkat tekintve eleve nehezen is lehetne kikerülhető.

Bár fontos mérföldkő, hogy most nyitottunk a lakosság felé, az intézményi együttműködések továbbra is jelentős részét adják a bevételünknek, ezen belül az állami megrendelések és a magánszektor szereplőivel egyaránt van üzleti/partneri kapcsolatunk.

A laikus sztenderdnek gondolná a szűrési szolgáltatást. Mit jelent ezen e területen a minőség vagy különbség?

Nem árulok el nagy titkot, hogy a koronavírus tesztelések protokollja, rutinja most az elmúlt hónapokban alakult ki világszerte. Annak ellenére, hogy rengeteg helyen hozzáférhető a tesztelés, a minőségében óriási a variabilitás, mivel nem magától értetődő, hogy ezeket teszteket hogyan lehet megbízhatóan, nagy érzékenységgel és nagy mennyiségben elvégezni. Ennek kihívásairól és buktatóiról jelentettünk meg egy publikációt nemrégiben kutató/orvos kollégákkal, ahol a szakmai közönségnek foglaltuk össze, amit jelenleg a problémával kapcsolatban tudni érdemes.

Mivel a mi gépparkunk, laborunk volt a legnagyobb kapacitású szolgáltatóközpont Magyarországon, így magabiztosan állíthatjuk, hogy szakértőink tapasztalata és szolgáltatásunk színvonala a legjobb az országban vagy akár régiós szinten is. Az elmúlt hónapokban világszínvonalú és a régióban példa nélküli eljárások meghonosítását oldottuk meg. Egyedülálló érzékenységgel és specificitással rendelkeznek tesztjeink, ami nagyrészt az automatizált folyamatoknak, magas minőségű, nemzetközileg tesztelt és helyt állt eszközeinknek és eljárásainknak köszönhető. Ma a gépparkunk többféle vírus napi több tízezres számú tesztelésére alkalmas, hosszú távon pedig célunk az, hogy országosan is legyen elérhető rövid várakozási idős, magas színvonalú laborszolgáltatás lakossági ügyfelek számára.

Azt mondta, hogy egyedülálló a COVID-tesztes eszközparkjuk, de mi lesz a COVID után, ismét átállíthatóak ezek az eszközök más betegségek vagy vírusok kimutatására is?

Átállíthatóak, ugyanakkor a mostani diagnosztikai laborok szerte a világban még jó ideig arra számítanak, hogy szükség lesz COVID tesztelésre, még ha a minták mennyisége csökkenni is fog. Az előttünk álló időszakban még kritikus lesz, hogy ki szerzett védettséget és ki nem, így a szerológia és immunitás vizsgálatok iránti igény kitart.

Véleménye szerint várható 4. hullám Magyarországon?

Ahogy nő az átoltottság mértéke az országban és a régióban, ezzel párhuzamosan nő a biztonságérzetünk, és persze csökken annak az esélye, hogy az elmúlt időszakhoz hasonló szigorú lezárásokkal kell együtt élnünk Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nyájimmunitás eléréséhez minél szélesebb körben folytatni kell a lakosság átoltását, és a nyarat a pihenésen túl a felkészülésre is kell fordítanunk: az őszi, hidegebb időjárás ugyanis kedvez a légúti kórokozók terjedésének, ami már önmagában is az igényelt PCR vizsgálatok számának növekedéséhez fog vezetni.

Az újonnan megjelenő vírusvariánsok terjedési képessége szignifikánsan magasabb lehet és nem kizárt, hogy némelyik mutáció következtében a betegség lefolyásának súlyossága is növekszik, ami megint jelentős terhet róhat az egészségügyre.

Az Egyesült Királyságban terjedő delta-variánssal szemben már látjuk, hogy egyes védőoltások néhány százalékos hatékonyságcsökkenést mutatnak.

A nyári időszak alatt az utazások még inkább elősegítik az új vírusvariánsok behurcolását és elterjedését. Az iskolakezdéssel a közösségbe visszatérő, védőoltásba még nem bevonható korosztályú gyerekek szintén nagy rizikót jelentenek a fertőzés terjesztésében.

Hogyan tudjuk egy esetleges 4.hullám negatív hatásait csökkenteni?

Alapvetően a védőoltással, de itt is gondolni kell az így kiváltott immunitás tartósságára, amire vonatkozóan még nincsenek megbízható adatok, de az biztos, hogy idővel szükség lesz ismétlő oltásra a védettség fenntartásához. Egy következő hullám elkerüléséhez, vagy legalábbis mérsékléséhez elengedhetetlen tehát -a higiénés szabályok folyamatos betartása mellett - a fogékony populáció mielőbbi beoltása, valamint a variáns követő oltások kifejlesztése és alkalmazása.

Készülnünk kell arra is, hogy mivel a koronavírus zoonózis (állatokról emberre terjedő fertőzés), így annak teljes eltüntetése – szaknyelven eradikációjagyakorlatilag lehetetlen, hosszú távon kell megtanulnunk együtt élni vele.