Fotókon a tetőzés közeli Duna - a belvárosi partokat ellepte a víz

Hírek11 órájaNövekedés.hu/MTI

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben az MTI-vel. Fotókon mutatjuk a mai állapotokat Budapest belvárosánál.

Az OVF tájékoztatása szerint a korábbi esőzéseket okozó ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, az az árhullámra már nem lesz hatással.

A Duna magyarországi szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó. Kiemelték, hogy a vízállás Budapesten péntekre virradó éjjel meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a harmadfok szintje fölött, 830-840 centiméter körül.

Az árvízvédelem nyugodtan, higgadtan, tervezetten zajlik - mondta a honvédelmi miniszter a közösségi oldalára pénteken feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: a Honvédelmi Minisztérium felállított egy katasztrófa válságkezelő központot, amely fogadja a területi védelmi bizottságok igényeit, hiszen az árvízi védekezés tervszerűen, a vízügyi szakemberek igényei alapján történik a honvédségben.

A katasztrófa kezelésére felállított központ aztán az összhaderőnemi műveleti irányítócsoportnak, azaz a vezérkar által kinevezett hadműveleti irányítóközpontnak adja át a feladatot - tette hozzá.