Rendkívüli, hatalmas segélyt kaphat Ukrajna a lefoglalt orosz vagyon kamataiból

Hírek10 órájaNövekedés.hu

Az Európai Bizottság a mai napon határozott lépést tett az Ukrajnának nyújtott támogatás megerősítése felé egy olyan átfogó pénzügyi támogatási csomagra irányuló javaslattal, amely a 45 milliárd euróig terjedő összegű Ukrajna-hitelezési együttműködési mechanizmusból és egy 35 milliárd euróig terjedő összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatási (MFA) hitelből áll.

E csomag az immobilizált orosz vagyoni eszközökből származó rendkívüli profitot hasznosítja, és ezzel egyértelművé teszi, hogy Ukrajna újjáépítésének terheit azoknak kell viselniük, akik felelősek a rombolásért.

E megközelítés alkalmazására most először kerül sor strukturált módon és ilyen nagyságrendben az EU és a G7-ek hitelezőinek körében, biztosítva ezáltal Ukrajna helyreállításának és rezilienciájának hosszú távú, stabil pénzügyi támogatását - írja az Európai Bizottság.

Az Ukrajna-hitelezési együttműködési mechanizmus

A Bizottság mindenekelőtt javasolja az Ukrajna-hitelezési együttműködési mechanizmus létrehozását, amely támogatni fogja az EU-t és a G7-partnereket abban, hogy 45 milliárd euróig terjedő összegben hitelt nyújtsanak Ukrajnának. Mivel Ukrajna Oroszország egyre fokozódó agressziója miatt továbbra is példátlan kihívásokkal néz szembe, ez a javaslat hangsúlyozza az EU szilárd elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és gazdasági rezilienciája mellett.Az Ukrajna-hitelezési együttműködési mechanizmus olyan támogatást nyújt Ukrajnának, amelyet az Orosz Központi Bank immobilizált vagyoni eszközeiből eredő, rendkívüli extraprofitból származó pénzügyi hozzájárulás mozgósításával finanszíroznak.  

Ukrajna felhasználhatja e támogatást az EU-tól és a rendkívüli bevételek akcelerációjával nyújtott hitelekre irányuló G7-kezdeményezésben (ERA) részt vevő más hitelezőktől kapott, a feltételeknek megfelelő hitelek visszafizetésére.

Rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatás

A rendkívüli bevételek akcelerációjára irányuló kezdeményezés (ERA) keretében nyújtott hitelekhez való uniós hozzájárulásként a Bizottság kivételes MFA-hitelt javasol, 35 milliárd euróig terjedő összegben.

Ez a pénzügyi támogatás – az IMF kibővített finanszírozási eszközéről szóló megállapodás alapján nyújtott támogatással együtt – elengedhetetlen Ukrajna sürgős költségvetési szükségleteinek kezeléséhez, amelyek jelentősen fokozódtak az intenzívebbé váló és elhúzódó orosz agresszió miatt.

A hitel fennmaradó összegét más G7-partnerek fogják biztosítani.

Ez az átfogó pénzügyi csomag eleget tesz a G7-ek vezetőinek június 15-én Pugliában tartott csúcstalálkozóján, illetve az Európai Tanács június 27-i ülésén tett kötelezettségvállalásoknak.

E csomag révén az Európai Bizottság megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy támogatja Ukrajnát e nehéz időkben, biztosítva, hogy az uniós támogatás továbbra is töretlen és hatékony maradjon.

Következő lépések

A javaslat hatálybalépéséhez az Európai Parlament jóváhagyására és az uniós tagállamok minősített többségére van szükség a Tanácsban.

Tekintettel a javaslat sürgősségére, a Bizottság együtt fog működni a társjogalkotókkal a gyors elfogadás biztosítása érdekében.

Előzmények

Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának kezdete óta az EU a tagállamaival együtt egyértelműen elítélte Oroszország lépéseit, és példa nélkül álló támogatást ajánlott fel Ukrajnának és népének. Eddig az EU, annak tagállamai és az európai pénzügyi intézmények együttesen 118,3 milliárd EUR összegű vissza nem térítendő támogatást és hitelt nyújtottak, hogy támogassák Ukrajna háborús erőfeszítéseit és gazdaságát, segítsék fenntartani az alapvető szolgáltatásokat és lehetővé tenni a korai újjáépítést és a humanitárius segítségnyújtást, valamint a háború elől az EU-ba menekülők megsegítését.

Az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók részeként 2022 februárja óta immobilizálták az Orosz Központi Banknak a tagállami pénzügyi intézményeknél tartott, mintegy 210 milliárd euró értékű vagyoni eszközeit. Ez azt jelenti, hogy ezek az eszközök teszik ki a világ immobilizált vagyoni eszközeinek többségét.

Az érintett eszközökkel kapcsolatos ügyletekre vonatkozó tilalom következtében a központi értéktárak mérlegén rendkívüli mértékű készpénzállomány halmozódik fel, amely hozammal jár.

Éves szinten és a kamatlábak szintjétől függően a rendkívüli bevételek a jelenlegi becslések szerint akár évi 2,5–3 milliárd EUR-t is kitehetnek. Ezek a váratlan és rendkívüli bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, és azokat még az immobilizáció végét követően sem kell az Orosz Központi Bank rendelkezésére bocsátani.

Az EU 2024. február 12-én pontosította az immobilizált vagyoni eszközök és tartalékok kezelésére vonatkozó szabályokat, és úgy határozott, hogy az egymillió EUR-t meghaladó orosz állami vagyoni eszközöket és tartalékokat tartó központi értéktáraknak el kell különíteniük az érintett bevételeket. 2024. február 15. óta a központi értéktárak nem idegeníthetik el, illetve nem bocsáthatják a részvényesek rendelkezésére a kapcsolódó nettó nyereséget.

2024 májusában a Tanács úgy határozott, hogy ezeket a rendkívüli bevételeket Ukrajna javára kell felhasználni. Július végén 1,5 milliárd EUR-t már rendelkezésre bocsátottak Ukrajna támogatása céljából.