Joó István: Továbbra is fontos a nyugat-európai ipar a kormánynak

Hírek8 órájaNövekedés.hu

A kormány továbbra is kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-európai iparhoz fűződő viszonynak, és azzal számol, hogy a német befektetők a jövőben is a magyar gazdaság aktív szereplői maradnak – mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója pénteken a győri Audi-gyárban a CUPRA Terramar nevű modell sorozatgyártásának elindítása alkalmából tartott ünnepségen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa rámutatott, hogy a Volkswagen (VW) csoporthoz tartozó spanyol CUPRA új városi terepjárója az első modell az Audi Hungaria történetében, amely nem Audi, mégis teljes egészében a győri Audi-üzemben készül.

A testvérmárka modelljének megjelenése a vállalat portfóliójában elismerés a cégnek és elismerés hazánknak. Azt mutatja, hogy érdemes beruházni Magyarországon és megéri tovább bővíteni az első befektetésekkel kiépített kapacitásokat

– húzta alá Joó István.

A modell egyben megtestesíti a magyar beruházásösztönzés legújabb irányait, azaz hogy „minél több magas hozzáadott értékű beruházást vonzzunk hazánkba, többek között az alternatív meghajtásokhoz kapcsolódó technológiák, önvezető technológiák és a prémium járműgyártás területéről” – fogalmazott a kormánybiztos.

Mint mondta, a hazai beruházásösztönzési rendszeren keresztül az elmúlt egy évtizedben a járműipari beruházások képviselték messze a legmagasabb arányt. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek és kapacitásbővítéseinek, illetve a hamarosan elkészülő beruházásoknak köszönhetően néhány éven belül képesek leszünk megduplázni, és évi 1 millió fölé tornázni a legyártott autók számát Magyarországon.

Európában erre a volumenre jelenleg mindössze 5 ország képes, és ez a kiemelkedő magyar siker nem valósulhatna meg az Audi Hungaria hathatós szerepvállalása nélkül – emelte ki Joó István, hozzátéve, hogy

Magyarország már 2018 óta a világ autóexportjának 90 százalékát előállító húsz legnagyobb autóexportőr állama közé tartozik.

Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy a Barcelonában tervezett CUPRA Terramar „új ikon, a VW egyik büszkesége”, és „nagy dolog, hogy Győr kapta meg a gyártást, mert 12 ország 21 telephelye versengett” érte.

A nemzetközi projekt „spanyol szenvedélyt és magyar érzelmeket tükröz”, és azt is jelenti, hogy az Audi Hungaria 12 ezer munkatársa „felkészült a jövőre” – mondta.

Az 1993-ban alapított Audi Hungaria a CUPRA Terramart az Audi Q3 és az Audi Q3 Sportback modell mellett gyártja Győrben.A vállalatnál évente több mint 170 ezer jármű készül, a világ legnagyobb motorgyáraként pedig évente több mint 1,6 millió motort állítanak elő.

(Fotó: HIPA, Horváth Viktor)