Fotón, ahogy Novák Katalin a cseh elnökkel tárgyal

Hírek2023. márc. 3.MTI

A visegrádi együttműködést a szív és az ész szövetségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök Milos Zeman leköszönő cseh köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken Prágában.

Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman leköszönő cseh államfő sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án.

Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman leköszönő cseh államfő sajtótájékoztatót tartFotó: MTI/Bruzák Noémi

A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek.

Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek

Novák Katalin kiemelte: aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni.

Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.

Novák Katalin elmondta, hogy Milos Zemannal három témáról is beszéltek, köztük szerepelt az orosz-ukrán háború, a cseh-magyar kétoldalú együttműködés és a visegrádi kapcsolatok is.