Gyengüléssel várja a forint a Moody's mai döntését

Hírek2023. márc. 3.Növekedés.hu

Kissé gyengült ma a forint, az euróval szemben a 378-379-es szint között mozog. Este a Moody's hitelminősítő mond véleményt a magyar szuverén államadósság besorolásáról.

A Moody's mai döntése a Fitch és a Standard & Poor's hitelminősítők negatív üzenetei után mond véleményt a magyar államadósságról.
A forint ma kissé gyengült a 378-as szint föké, ezzel a hten szerzett előnyéből adott fel valamennyit. 
 
Szerdán a 372-373-as szint között mozgott a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése után a jegybank szigorú monetáris politikájának üzeneteire reagálva.

A Standard & Poor's január végén a veszélyes nemzetközi környezet és az inflációs kockázatok miatt miatt stabil kilátással "BBB-" osztályzatúra rontotta Magyarország államadósságának besorolását.Az indoklásban a magas infláció, a bizonytalan gazdasági kilátások, az emelkedő kamatkiadások és a magas adósságállomány mellett az uniós források késlekedése is szerepel.

A hitelminősítő megerősíti: alapeseti várakozása az, hogy Magyarország és az EU megállapodásra jut, és az Európai Unió nem csökkenti jelentősen e folyósításokat.

E forgatókönyv alapján az S&P Global Ratings előrejelzése a következő évekre éves átlagban a magyar hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő uniós finanszírozást valószínűsít.

Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít idén.

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap úgy fogalmazott, hogy év végére 9,2 százalék lehet az infláció, és 

a GDP-arányos államadósság a 2022-es 72,9 százalékról 69,7 százalékra apad.