Francia választások: A baloldal nyert, Le Pen a harmadik helyen

Hírek2024. júl. 7.Növekedés.hu

20 órakor lezártőák az urnákat a francia nagyvárosokban a nemzetgyűlési választások második fordulójában, ahol 43 millióan szavazhattak, ott, ahol az első fordulóban nem vollt abszolút többséggel győztem.

Miután a Macron vezette koalíció és a baloldali koalciós pártok időközben a választókörzetek kétharmadában visszaléptek egymás javára az előzetes becslések szerint a baloldali koalíció nyerhette a mandátumok többségét 172-192-őt, Macron kialíciója 150-170 helyre számíthat, Le Pen Nemzeti Tömörülése 132-152 mandátumot kaphat - írja a Le Monde.

Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban, így a több mint 49 millió választópolgárból 6 milliót nem érint a második forduló.

Az első fordulóban 306 körzetben mind a három nagy politikai blokk - az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség - jelöltjei is továbbjutottak a második fordulóba.

A választás kimenetelét meghatározhatja a részvétel, ugyanis a körzetek kétharmadában a két forduló között visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét, de a választók magatartása kiszámíthatatlan abból a szempontból, hogy hajlandók-e más párt jelöltjeire átszavazni, vagy inkább otthon maradnak.

A pénteken megjelent utolsó felmérések szerint bár az első fordulóhoz hasonlóan az RN végezhet az élen, az abszolút többséget nincs esélye megszerezni. A mandátumbecslések szerint Marine Le Pen pártja a korábbi 89 után 175 és 230 közötti helyre, a baloldal az eddigi 131 helyett 145-190 képviselőre számíthat a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron Együtt pártszövetsége viszont elvesztheti a 245 fős relatív többségét, és 118-162 képviselővel fog a jövőben rendelkezni.

Bizonytalanságot teremt viszont az, hogy várhatóan egyik tábornak sem lesz kormányzóképes többsége, ami teljesen új politikai helyzetet teremthet Franciaországban - írja az MTI.