Le Pen pártja fölényesen nyerte a választások első fordulóját, Macron támogatottsága visszaesett

Hírek2024. jún. 30.Növekedés.hu

A Nemzeti Tömörülés 34 százalékot szerezhetett, Macron pártja csak a harmadik helyen végzett 20 százalékkal az Ipsos felmérése szerint.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés fölényesen nyerhette a francia választások első fordulóját magas részvételi arány mellett - írja a Le Monde.

Marine Le Pen és Jordan Bardella pártja az Ipsos felmérése szerint a szavazatok 34 százalákát szerezhette meg, a második helyen a baloldali pártok Új Népfront blokkja állhat 28,1 százalékkal, míg Macron koalíciója 20,3 százalékkal a harmadik helyre került.

Ezzel az eredménnyel A Nemzeti Tömörülés a 2022-es választásokon elért támogatottság közel dupláját érhette el.

A második fordulóra július 7-én kerül sor, ez után lehet megmondani, melyik párt hány mandátumot kap a nemzetgyűlésben.

Mindenesetre elég nagy az esélye, hogy - ha abszolút többséget szerez a Nemzeti Tömörülés - , akkor a 28 éves Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés vezetője lehet a miniszterelnök, ami úgynevezett társbérletet hozhat Macronnal, aki 2027-ig elnök marad.Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre voksolhatnak, akiknek viszont csak akkor van igazán esélyük bejutni a parlamentbe, ha valamelyik nagyobb párt színeiben indulnak. Az 577 körzetben 4011-en méretteték meg magukat.

A biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz 1 szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, legalább 12,5 százalékot elért jelölt indulhat.

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében - írja az MTI.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

Marine Le Pen vasárnap este közölte, hogy Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" a választások első fordulójában.
"Felszólítom Önöket, hogy csatlakozzanak a szabadság, biztonság és testvériség koalíciójához" - sürgette a szavazókat Marine Le Pen.

Mint mondta, a politikában semmi sem természetesebb egy hatalomváltásnál és egyben óva intett a pártja elleni hamis félelemkeltéstől. Kijelentette: annak érdekében, hogy meg lehessen kezdeni Franciaország újjáépítését, a választópolgároknak abszolút többséghez kell segíteniük a törvényhozás alsó házában a pártját a második fordulóban.

Szívből mondunk köszönetet a választóknak és üdvözöljük ezt az eredményt, mint a politikai változás felé tett első lépést és a megtisztelő és minket kötelező bizalom jelét

- mondta Marine Le Pen, akit már az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen. Az ellenzéki pártvezér azt kérte a francia néptől, hogy adjon abszolút többséget a Nemzeti Tömörülésnek a kormányzáshoz a jövő vasárnapi második fordulóban.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke kijelentette, hogy készen áll pártja győzelme esetén a miniszterelnökségre.

"(Az államfővel politikai) társbérletben dolgozó miniszterelnök lennék, aki tiszteli az alkotmányt és a köztársasági elnök hivatalát, ugyanakkor rendíthetetlen az általunk végrehajtott politikában" - hangsúlyozta Bardella, aki korábban többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban.

Emmanuel Macron francia államfő "széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra" szólított fel vasárnap este a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában a Marine Le Pen által fémjelezett Nemzeti Tömörülés (RN) ellen, amely a felmérések szerint 34 százalékos támogatottsággal az élen végzett az első fordulóban.

"Az első forduló magas részvételi aránya (...) azt bizonyítja, hogy ez a szavazás fontos minden honfitársunk számára, és hogy tisztázni kívánjuk a politikai helyzetet" - írta közleményében az államfő, aki szerint "a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra".

Marine Le Pen, akit az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen, úgy vélte, hogy a "macronista tábor gyakorlatilag kitörlődött".

A Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, volt és 2027-es elnökjelöltje szerint az első fordulóban "a franciák kifejezték azon szándékukat, hogy hátat fordítsanak" Emmanuel Macron államfő "hét évnyi lekezelő és korrozív hatalmának".

A választási székhelyén elmondott beszédében az ellenzéki pártvezér azt kérte a francia néptől, hogy adjon abszolút többséget a Nemzeti Tömörülésnek a jövő vasárnapi második fordulóban.