Franciaország 87,5 milliárd forintot oszt szét a borászainak

Hírek2020. aug. 9.Növekedés.hu

Franciaország kormánya további pénzügyi támogatásban részesíti a szőlőtermesztőket, olvasható a france24.com hírportálon. A szőlősgazdák termékei iránti kereslet részben az Egyesült Államok által bevezetett vámok, részben az éttermek és bárok bezárása miatt durván visszaesett.

Az állam 250 millió euróra (87,5 milliárd forint) növeli a szőlőtermesztők számára kidolgozott támogatási programját. Azt kérjük, hogy ez a keret a lehető leggyorsabban kerüljön szétosztásra, mivel tudjuk, hogy a pénzhiány az ágazatban nyomasztó.

mondta a Loire völgyében tett látogatása során a francia miniszterelnök, Jean Castex.

A nemzetközi helyzet, az egészségügyi válság, az export csökkenése súlyos helyzet elé állította borászatunkat. Az állami támogatást fenn kell tartani, sőt növelni a mértékét

fogalmazott korábban Twitter-bejegyzésében a miniszterelnök.

Franciaország május folyamán hozott létre egy 140 millió euró (49 milliárd forint) értékű válságkezelő mechanizmust, amely keretében a borfeleslegeket kézfertőtlenítésre alkalmas ipari alkohollá párolták le.

Az ágazat kérésére júniusban a kormány további 30 millió eurós támogatási keretet nyitott meg, amelynek felét két millió hektoliter borfelesleg raktározásának támogatására fordították.

A Covid-19 hatásain túl a francia borágazat helyzetét nehezítik azok az amerikai vámok is, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, a repülőgép-gyártási támogatások ügyében kirobbant kereskedelmi vita következményeképpen vezettek be.

Ez év áprilisában az Európai Unió úgy döntött, hogy a koronavírus által érintett mezőgazdasági-és boripari ágazatokban támogatja válság-kezelési intézkedések bevezetését.