Fürdenek a profitban az olajvállalatok

Hírek2022. júl. 29.Sz.A.

Minden eddiginél nagyobb nyereséget könyvelhettek el a második negyedévben a legnagyobb olajtermelő vállalatok - derül ki a gyorsjelentésekből.

Az Exxon Mobil pénteken közzétett vállalati beszámolója szerint közel 18 milliárd dollár (7200 milliárd forint) nyereséget termelt idén a második negyedévben.

A Chevron 11,6 milliárd dolláros (4600 milliárd forintos) eredményről számolt be, a Shell pedig szintén rekordnyereséget, 11,5 milliárd dollárt (4600 milliárd forint) halmozott fel a második negyedév alatt- írja az AP hírügynökség.

A British Petrol, a Total és a Glencore is rekordnyereségre számít az első negyedéves adatok alapján - számol be a Reuters.

A cikk idézi Joe Biden amerikai elnököt, aki a múlt hónapban úgy fogalmazott:

az Exxon több pénzt termelt idén, mint a Jóisten.

Az olasz ENI olajipari óriás profitja jóval magasabb lett az elemzői várakozásoknál: hatszorosára emelkedett egy év alatt, 3,8 milliárd euróra.

Eközben az amerikaiak nagy részének is hatalmas pluszterhet jelent a hétköznapi életben a magas energiaárak kigazdálkodása, az amerikai infláció 9,1 százalékon áll.

Ennek a nagy részét az üzemanyag és energiaárak közel 40 százalékos drágulása adja.Mindez átmegy a szállítási költségeken keresztül minden termék árába, ezért is nehéz letörni az 1981 óta legmagasabb inflációt.

Az olajvállalatok rekordprofit annak is köszönhető, hogy a járvány miatti lezárások után hirtelen hatalmas igény alakult ki ismét az üzemanyagok iránt, emellett az olaj ára több tényező miatt is jelentősen emelkedett.

Az év elejéhez képest most 36 százalékos a drágulás, de az ukrajnai háború miatt a jelenlegi 100 dollár körüli szintnél is magasabb volt sokáig az olaj jegyzése.

A recessziós félelmek miatt az olaj ára ismét emelkedett, ma közel 5 százalékkal, a WTI nyersolaj ára így megint meghaladja a hordónkénti 100 dolláros szintet.

A világ legnagyobb olajipari vállalata, a szinte teljes egészében állami tulajdonban álló szaúdi Aramco az első negyedévben 82 százalékkal növelte a bevételét, közel 40 milliárd dollárra.

Az Exxon ügyvezető igazgatója szerint az olajpiac a következő 3-5 évben még feszes lesz, mert a járvány miatti keresletzuhanás ideje alatt visszaestek a beruházások a szektorban. Darren Woods úgy látja, időbe telik, mire a szükséges beruházásokat véghezviszik, és a növekvő keresletet ki tudják elégíteni.