Futószalagon gyárthatja a házakat néhány éven belül a Masterplast

Hírek2022. szept. 5.Növekedés.hu

A második negyedév után várhatóan a harmadikban is kimagasló eredményeket produkálhat a Masterplast. A rezsicsökkentés szabályainak változásai után sok háztartás számára lett létszükséglet a lakások szigetelésének korszerűsítése - írja a VG.

A második negyedévben kiemelkedő számokat tudott produkálni a Masterplast, az azóta eltelt időben pedig a rezsiszabályok változása újabb lendületet adhat a cégnek - írja a VG.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a VG Podcast vendégeként elmondta, hogy

a szigetelés cseréje vagy felújítása nemcsak az öregebb házaknál, hanem azoknál is fontos, amelyeket öt-tíz éve már felújítottak. Ezekre az épületekre nagyjából 10 centiméter vastag szigetelőrétegek kerültek fel, ezek azonban már nem teljesítenek úgy, mint ami elvárt lenne.

A szabályváltoztatás rendkívül szükséges döntés volt a kormány részéről, mivel Magyarországon elképesztően pazarló épületállomány volt a mai napig. A lakosság ezzel sokkal tudatosabb lesz, ami nemcsak a pénztárcáknak, hanem a környezetnek is jót fog tenni.

Nagyon sokan szeretnének még a tél hidegebb hónapjai előtt túl lenni a szigetelésen, ami azt jelenti, hogy a Masterplast második fél éve vélhetően nagyon jó lesz

- mondta a lapnak Tibor Dávid.

Az alapanyagok rendelkezésre állnak, tehát aki akar, az le tudja majd szigetelni az otthonát. Ennek egyedül a szakemberhiány szabhat gátat, de ezek a munkálatok kevesebb emberrel is elvégezhetők, így akár még emiatt se kellhet aggódniuk a családoknak.

Az ellátási láncok akadozásával kapcsolatban Tibor Dávid úgy látja, hogy sajnálatos módon a krízispontok olyan régóta fennállnak, hogy már csak azok a piaci szereplők tudnak működni, akik ezekhez hozzászoktak. Készletezni kell, ami időigényes folyamat, de akik korán elkezdték, azoknak most nem okoz gondot a működés. 

Arról is beszélt a VG-nek, hogy a Ukrajnában dúló háború ellenére a cég nemzetközi forgalma is jól alakult, még ukrán megrendelések is érkeztek.

A forint helyzete emellett még kedvez is a Masterplastnak, mivel a fő bevételi forrást az export adja, és a gyengébb forint segíti az eredményeket. Természetesen hozzátette, hogy az egészséges piaci környezethez szükség lenne erősebb fizetőeszközre.

A Masterplast belekezdett egy új divízió alapjainak lefektetésébe, e pedig a modulházak területe.

Ezeknek a lényege, hogy akárcsak egy autót, egy egész  házat is le lehet gyártani futószalagon, csak le kell szállítani az elemeket a megadott helyre, és mint egy építőkockás játékot, össze kell szerelni az épületet.

Ez rendkívül lerövidíti egy ház építési idejét, gyakorlatilag az alapozás után szinte se perc alatt állhat is a ház. Ezzel a lakhatási kérdések is megoldódhatnak - írja a lap.