Gázai konfliktus: óriási ellenállásba ütközött az izraeli haderő - több tankot is kilőhetett a Hamász

Hírek2023. okt. 31.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 24-dik napján:

- Izrael fokozta a Gáza város keleti oldalának az ágyúzását. Jelentések érkeztek arról, hogy tankok próbálnak mélyebben betörni. Úgy tűnik, hogy erős az izraeli elszántság arra, hogy a város keleti részéből nyugatra menjenek át, hogy megszerezzék az ellenőrzést a partvonal felett. Előrenyomulásuk, amely eddig lassú volt, a palesztin harcosok ellenállásába ütközött.

Palesztin csoportok azt állítják, hogy számítottak erre, és több tankot is megsemmisítettek.

- Több tucat palesztin fegyveres iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet szárazföldi hadműveletének kibővítésével, ciszjordániai razzián, és a libanoni határnál - tudatta a katonai szóvivő hétfőn.

Az izraeli katonák Ciszjordániában, Dzseninben razziát hajtottak végre az éjszaka folyamán. A dzsenini menekülttáborban a terrorista infrastruktúra felszámolásán dolgozó izraeli erők tűzharcba keveredtek palesztin fegyveresekkel, melyben négy palesztin fegyveres életét vesztette, és többen megsebesültek.

- Benjamin Netanjahu kizárta a gázai tűzszünetet, kijelentve, hogy "ez a háború ideje". Az izraeli miniszterelnök hétfőn angol nyelven tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hadsereg gázai előrenyomulása lehetőséget nyitott a túszok kiszabadítására, amit szerinte a Hamász csak nyomás hatására tenne meg.

- Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyetért annak fontosságában, hogy eltántorítsanak bármilyen állami és nem-állami szereplőt a Közel-Keleten kirobbant konfliktus kiszélesítésétől - hangzott el az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és a szaúdi védelmi miniszter hétfői tárgyalásán.

- Az UNRWA vezetője szerint a Gázában megöltek közel 70%-a gyermek és nő. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a Gázában végbement pusztítás

"példátlan mértékű, a szemünk láttára kibontakozó emberi tragédia elviselhetetlen".

- Az Egyesült Államok nem hisz abban, hogy az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet jelenleg "a helyes válasz" - mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. "Úgy véljük, hogy egy tűzszünet jelenleg a Hamásznak kedvez " - mondta John Kirby hétfőn.

- Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen hétfőn, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét.

- A cseh államfő szerint veszélyes lenne és a terrorizmus kockázatait rendkívül növelné, ha az izraeli-palesztin konfliktus szélesebb körű, regionális izraeli-arab konfliktussá válna. Petr Pavel hétfőn egy sajtóértekezleten úgy vélekedett: a konfliktus kiterjedése gyorsan megemelné a kőolaj és a kőolajjal összefüggő termékek árát is, amit az egész világ azonnal megérezne.

- Egy éjszakai hadműveletben kimentettek egy Hamász által elfogott izraeli katonát a Gázai övezetből - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Ori Megidish, a hadsereg közlegénye vasárnap este szabadult ki, három héttel azután, hogy több mint 220 másik tússzal együtt elrabolták.

- Több száz beteg rekedt az észak-gázai al-Quds kórházban a kórház körüli folyamatos bombázások közepette - figyelmeztetett az ActionAid. Több mint 12 000 kitelepített ember keres menedéket a kórház folyosóin és udvarain több száz beteg mellett.

- Az izraeli erők szíriai és libanoni célpontokra mértek csapást, válaszul az ezekről a területekről Izraelbe indított rakétakilövésekre - közölte a hadsereg. Külön tweetekben az IDF azt közölte, hogy egy repülőgép libanoni területen támadta a Hezbollah célpontjait, köztük

"a terrorizmus irányítására szolgáló infrastruktúrákat és a szervezet katonai infrastruktúráját", egy vadászgép pedig szíriai területen lévő kilövőállásokat támadott.

- A Kreml szerint a tömeg, amely vasárnap megrohamozta a dagesztáni repülőteret, hogy megkeresse az Izraelből érkező zsidó utasokat, "külső befolyás" miatt tette ezt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint "rosszindulatúak" a gázai szenvedés széles körben látott képeit használták fel a túlnyomórészt muszlimok lakta észak-kaukázusi régióban az indulatok felkavarására.