George Michael egészen különleges képeket gyűjtött

Hírek2019. márc. 23.Miklósi B. Gabi

George Michael popsztár szenvedélyes műgyűjtőként és nagylelkű mecénásként is működött. Kollekcióját nemrégiben árverésre bocsátották, 11.328.125 fontért keltek el a kikiáltott tételek. A figyelemreméltó összeget jótékony célokra fordítják.

Idén 56 éves lenne a 2016-ban elhunyt sztár.

Tehetségét jó érzékkel váltotta pénzre, teljes vagyonát 175 millió dollárra becsülték a szakértők.

Lenyűgöző ingatlanportfóliót birtokolt, oxfordshire-i otthona értékét 6 millió fontra becsülték, volt egy 8 millió fontos grúz kúriája Észak-Londonban, Los Angelesben egy 2,5 milliós háza, és vett egy tengerparti luxusnyaralót Sidneyben is. Az ausztrál házat kiadta, így az pénzt is hozott a konyhára. A lemezeladások, a nagy koncertek és showk mellett privát partikat is elvállalt, extra honoráriumért.

Vladimir Potanin, orosz milliárdos 2006-ban állítólag 1,78 millió fontot fizetett neki azért, hogy fellépjen szilveszter éjjel moszkvai otthonában. Míg a brit divatvég, a Topshop főnöke, Philip Green 1,5 millió forintot utalt a sztárnak, mert emlékezetessé tette a születésnapi partiját 2007-ben.

George Michael több mint százmillió lemezt adott el.

Befektetőként és mecénásként jelent meg a műkereskedelemben, de az alkotás folyamata is érdekelte, kifejezetten foglalkoztatta a kreativitás tartós fenntartása.

Elhivatott műgyűjtőként jó szemmel vásárolt, több képet is vett olyan világsztár alkotóktól, mint Damien Hirst, Tracey Emin vagy Banksy.

Jó kapcsolatot ápolt galériákkal, folyamatosan gyarapította a gyűjteményét, nagyra értékelte a kortárs képzőművészetet, emellett szívesen támogatott fiatal tehetségeket is.

A neves londoni aukciósház, a Christie’s kapta meg a lehetőséget, hogy elárverezze a sztár gyűjteményét, nem is sikerült rosszul az emlékére szervezett aukció, a bevétel 11.328.125 font lett. Az árverést egy vándorkiállítás előzte meg, New Yorkban, Los Angelesben, Shanghajban és Hongkongban tekinthették meg a rajongók és érdeklődők a művész életét bemutató tárlatot, és a gyűjtemény csúcsdarabjait bemutató kiállítást. Online aukciót is szervezett a Christie’s, ahol végül több mint ötven országból érkeztek licitek és vásárlók, a bevétel a tervezett ötszöröse lett, több mint 2 millió font.

A George Michael Kollekció árverésén két ikonikus Damien Hirst (1965) mű érte el a legmagasabb leütési árat.  Az Incomplete Truth című alkotást 2007-ben vásárolta George Michael, ez most 911 250 fontért kelt el.  

Damian Hirst: Incomplete Truth

Míg a Saint Sebastian, Exquisite Pain, 875 250 fontot ért el. Cecily Brown cím nélküli képére érkezett a legtöbb licit, végül 791 250 fontra sikerült feltornázni a mű árát. Míg Bridget Riley Songbird című munkája ugyanennyiért kelt el. Nem egy képért komoly versengés folyt, egyes művészek rekordárat könyvelhettek el, az esemény és a köré szervezett kiállítás méltó tisztelgés volt a világ egyik legnagyobb popsztárjának emléke előtt.