GFM: Minden eddiginél kedvezőbb lesz a diákhitel

Hírek2023. jún. 22.MTI

Folytatódik a diákhitel kamattámogatása, 2023 második felében is kedvező feltételek mellett lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön.

A közleményben kiemelték: a háború és a szankciók egész Európában veszélyeztetik a gazdaságot, a családok életszínvonalát és megélhetését, a munkahelyeket.

A recesszió elkerülése, a munkahelyek megvédése, valamint a vállalkozások stabilitásának és versenyképességének megőrzése érdekében a kormány új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, miközben a családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal, a Szép-kártyára érkező lehetséges támogatás 200 ezer forintos növelésével és a felhasználhatóság kibővítésével segíti a lakosságot.

A szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az

anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen.

Nem szabad hagyni, hogy a káros és elhibázott szankciók miatt fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől, a gazdaság számára pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely a gazdasági fejlődés és versenyképesség alapja - írták.

Hozzátették: a jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie.

A kialakult helyzetet mérlegelve a kormány arról döntött, hogy

továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását,

így 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie.

Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2.

Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket,

amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre - tájékoztattak.

Arra is kitértek, hogy a kormány év végére egy számjegyűre csökkenti a szankciós inflációt.

A korábbi intézkedéseken túlmutatóan ennek érdekében indult el júniustól a kötelező akciózás és ezt segíti a júliusban induló online árfigyelő rendszer.

A kormány intézkedései működnek, az infláció egyre nagyobb ütemben csökken. Az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy

a Diákhitel1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen - húzták alá.
 

A közleményben végül leszögezték, hogy a kamattámogatott hitel mellett július 1-jétől a diákhitelt igénybe vevők

minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel folyószámlát,

hiszen a "diákhitel számlát" biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.