A nők bátrabban vesznek fel diákhitelt, a jelzálog- ás autóhiteleknél a férfiak vannak többségben

Pénzügy2021. aug. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Bár a Hitelintéző szolgáltatást igénybe vevők között a hölgyek körében magasabb a hitellel már rendelkezők aránya, ám ez leginkább a diákhiteleknek köszönhető. A diákhitelt a hölgyek, a jelzáloghitelt a férfiak preferálják - derül ki a money.hu elemzéséből.

A money.hu Hitelintéző szolgáltatásában az elmúlt hónapokban regisztráló ügyfelek körében meglepetésre magasabb a hitellel rendelkező női ügyfelek aránya. 

Szépíti a fenti sommás véleményt, hogy a férfi és női ügyfelek tekintetében a legnagyobb mértékben a diákhiteleknél érződik a hölgyek erőfölénye: a money.hu-nak adatait megadó hölgyek 15,5 százaléka rendelkezett diákhitellel, míg a férfiak esetében ez az arány csak 11,9 százalék volt.

Az ugyanakkor meglepő lehet, hogy a személyi hiteleknél is a hölgyek felé billent a mérleg nyelve – a hitellel bíró válaszoló hölgyek 44,6 százaléka vett fel személyi kölcsönt, míg a férfiaknál ez az arány csak 43,4 százalék volt. 

Az talán érthető, hogy autóhitelek esetében a férfiak vannak elől. A hitellel rendelkező férfiak 13,5 százaléka törleszt autóhitelt, a hölgyeknél ez az arány alig haladja meg a 10 százalékot.A jelzáloghitelek felvételében több szempontból is érhető lehet, ha a családfők dominálnak: a hitelintézőt kitöltő, hitellel bíró férfi ügyfelek 28,9 százaléka törleszti jelzáloghitelét, miközben a hölgyeknél ez az arány 26,3 százalék. 

A money.hu a Hitelintéző szolgáltatását a lakásvásárlásban gondolkodó, s a lakásukat az ingatlan.com oldalon kereső ügyfelek számára kínálja fel. A fentiek miatt az ide regisztráló ügyfelek döntő része kézenfekvőnek tartja, hogy új lakását hitelfelvétel segítségével vásárolja meg.

A hölgyek megfontoltsága ugyanakkor ott visszaköszön, hogy a fenti alapvetések ellenére körükben csak 87,4 százalék tervez hitelből lakást vásárolni, míg a Hitelintézőbe regisztráló ügyfelek esetében ez a szándék 90 százalék felett van.

A nők keresik, a férfiak igénylik a CSOK-ot és a BabavárótA money.hu statisztikái szerint a hitelek iránt érdeklődő ügyfelek esetében a már gyermekkel rendelkező nők képviselnek nagyobb arányt, míg a tervezett gyermekek esetében a férfiak azok, akik inkább érdeklődnek a hitellehetőségek iránt. 

A gyermekvállalást támogató kormányzati lehetőségek (CSOK, Babaváró) iránt ugyanakkor a szolgáltatót igénybe vevő ügyfelek körében inkább a hölgyek nyitottabbak, 36,5 százalékuk keresi az ilyen megoldásokat. Ugyanakkor a money.hu hitelezési szolgáltatásait igénybe vevők körében szignifikánsan magasabb, 9,3 százalék azon férfiak aránya, akik már korábban igényeltek valamilyen családpolitikai támogatást.

A hölgyek esetében ez az arány nem éri el a 6,7 százalékot.