GFM: Új intézkedések jönnek az árak visszaszorítása érdekében

Hírek2023. jún. 28.MTI

A háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítása érdekében 2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben; az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)

A kötelező akciózás így egyaránt hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az infláció csökkentéséhez, valamint a családok megvédéshez - hangsúlyozta a tárca.

A szankciós infláció a kormányzat korábbi intézkedéseinek köszönhetően idén januárban tetőzött, májusban 2020 novembere óta először csökkent "látható módon", júniusban pedig akár 20 százalék alá csökkenhet. Az újabb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ez a tendencia tovább fog erősödni, minden esély megvan arra, hogy már az év vége előtt egyszámjegyűre csökkenjen az infláció - írta közleményében a GFM.

Mindez lehetővé tette, hogy a kormány kivezesse a már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop intézményét azzal, hogy a kivezetésre augusztus elsejével kerül sor. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók.

Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított - legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - idézte fel a tárca.

A kormány arról is döntött, hogy azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. Az intézkedés így amellett, hogy továbbra is kedvező áron teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket, 2023 augusztusától jelentősen kibővíti a jelenlegi 20 termékből álló akciós árú termékkosarat, amely a kötelező akciónak köszönhetően rendelkezésre áll a vásárlók számára az üzletekben - ismertette a minisztérium.

A kormány célja változatlan, a családok és a gazdaság megvédése érdekében év végére egyszámjegyűre kell csökkenti a szankciós inflációt. A most bejelentett intézkedéseken túlmutatóan ezt a célt fogja szolgálni a 2023. július 1-jén induló online árfigyelő rendszer is - írta közleményében a GFM.