Gondolta volna? - Csirkék hangjából és mozgásából is lehet már jósolni

Hírek2018. szept. 11.Növekedés.hu

Betekintést engedett a jövő legizgalmasabb üzleti intelligenciás technológiába az SAP szoftveróriás. A siófoki SAP Now konferencián Ablonczy Balázs, a nagyvállalat magyarországi ügyvezetője azt is elmondta, rekordra ugrott cégük árbevétele Magyarországon.

SAP Now címmel Siófokon vasárnap este kezdetét vette az SAP, német gyökerű üzleti intelligenciás szoftveróriás magyarországi leányvállalatának többnapos nagyszabású konferenciája. A konferenciát Ablonczy Balázs, az SAP Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki köszöntőjében az intelligenciával rendelkező technológiai megoldások és az adatgyűjtésekből származó nagy adatbázisokból kinyerhető információk elemzésén alapuló technológiák rohamos terjedését prognosztizálta. Ezek a megoldások alapvető változásokat hozhatnak a városok szervezésében, az agráriumban, a légi irányításban, illetve a vállalati folyamatokban és a hétköznapi emberek életében is. A jelentős érdeklődés mellett zajló szakmai konferencián látványos formában, egy átalakított speciális kamionban demonstrálták is, milyen megoldásokra lehet számítani. Egyelőre csak virtuálisan bemutattak például egy farmot, és azt, hogy a modern technológia segítségével a csirkék mozgásából és hangjából, valamint kapcsolódó más adatok (időjárás, hőmérséklet stb.) együttes elemzéséből hogyan válnak képessé informatikai rendszerek segítségével az állatok egészségügyi állapotára, lehetséges betegségeire következtetni.
Ennek alapja, hogy a beteg csirkék egymáshoz közelebb mennek, illetve a hangjuk elemzéséből is következtetni lehet lehetséges egészségügyi problémákra.

Egy másik, már megvalósítás alatt lévő technológia azt teszi lehetővé, hogy a Swarovski üzleteibe betérő vásárlók garanciális igényeiket az örök élettartalmú garanciajegy bemutatása nélkül, a sérült kristályok átadásával érvényesítsék. Ezt az teszi lehetővé, hogy a számítógépes rendszerek a több ezer termék közül nagy pontossággal, képfelismerő technológia segítségével fel tudja ismerni, hogy az adott terméket valóban forgalmazták-e.
Szintén üzleti intelligenciás megoldások segítségével várható, hogy az útépítések munkafolyamatait megreformálják. A darukra, és más tárgyakra különleges szenzorok kerülnek fel, a központban pedig az operátorok minden lényeges adatot láthatnak, amivel hatékonyabbá tehető például egy sztráda javítása. Ha alkatrészre, vagy plusz munkaerőre lenne szükség, a rendszer azt is kimutatja, hogy az adott erőforrásokat milyen gyorsan és mekkora költséggel lehet a helyszínre hozni, figyelembe véve az utazási költségeket és más tételeket. Ugyancsak demonstrálták, hogyan változtatják meg az új technológiák a városok működését, a közlekedést és a kereskedelmet.
A kereskedelmi egységekben például anélkül tudunk majd nagy méretű bútorokat vásárolni, hogy ezeket nekünk mozgatnunk kellene. Csak odaérintünk egy NFC-s érzékelőt a megvásárolni kívánt termékekre, majd sor kerülhet a fizetésre, a bolt pedig megkezdi a termék kikézbesítését. Az sem fordulhat elő, hogy valamelyik tartozék lemarad, a rendszer ugyanis ilyen esetben figyelmezteti a vásárlót, illetve a boltot.

Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezetője arról elmondta, hogy cége a 2017-es pénzügyi évben 20 százalék feletti árbevétel-növekedést ért el, ami így 34,9 milliárd forintra ugrott. 
Az ügyvezető előrejelzésre szerint ez a mutató 2018-as pénzügyi évben várhatóan meghaladja majd a 40 milliárd forintot is. Ablonczy Balázs, a SAP Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója - MTI fotó: Illyés Tibor

A növekedés.hu kérdésére az ügyvezető azt is elmondta, hogy a leányvállalat adózás előtti eredménye 1 milliárd forint körül alakult.

Az SAP Hungary létszáma is rendkívül dinamikusan növekszik: a megelőző évi 1000 fő körüli létszám az idei év végére meghaladja majd az 1200 főt.

Az ügyvezető aláhúzta: az SAP megoldásai egyre több piaci szereplőnél és állami intézménynél, illetve állami érdekeltségű vállalatnál is megtalálhatók. Jelenleg 10 egyetemen, főiskolán zajlik  az SAP gazdálkodási és humánerőforrás (HR) rendszereinek bevezetése, a fejlesztés befejeztével ezen megoldásokat használó intézmények száma hamarosan 23-ra ugrik. Várhatóan jövő év elejére a Klebelsberg Központ (KLIK) fenntartású közoktatási intézményekben, általános- és középiskolák is SAP alapú, felhő alapú HR rendszert használnak majd. Ezeket a megrendeléseket nyílt közbeszerzési eljárásokon nyerte az SAP – mondta Ablonczy, hozzátéve, hogy Magyarországon már 100 ezer munkavállaló használja a vállalat humánerőforrás rendszereit a szabadságigényléshez, teljesítményértékeléshez, vagy más, munkaügyi folyamatokhoz.

Ablonczy megemlítette azt is, hogy az állami szervezetek kiszolgálására nemrég új keretmegállapodást írtak alá a Központi Ellátási Főigazgatósággal (KEF),illetve hosszú távú szerződést kötöttek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel is. Ablonczy arra számít, hogy 2019 karácsonyára már a Magyar Posta csomagszállítási folyamatait is SAP-s megoldásokkal tudják optimalizálni. Ha ez megvalósul, csökkenhet, vagy akár meg is szűnhet a karácsonyi szezonban a csomagszállítás körüli, évek óta rendszeres káosz, hiszen a csomagok mérete, kiszállítási címe szerint egy szoftver segít majd a logisztikában. Emellett a közmű cégek is egyre nagyobb ütemben vezetnek majd be olyan megoldásokat, amellyel az interneten keresztül lesznek elvégezhetők olyan ügyek, amelyek miatt ma még személyesen kell felkeresni az ügyfélszolgálatokat. Sőt lehetőség lesz arra is, hogy például az áramszolgáltatók ügyfelei az online felületen testre szabott ajánlatokat kaphassanak, a magán nagyfogyasztók például konkrét kalkulációt kaphatnak arról, mennyit spórolhatnának a villanyszámlán napelemek bevezetésével, és ennek mekkora lenne a havi törlesztőrészlete.
Az ügyvezető  elmondta azt is, hogy cégük árbevétele Magyarországon 10 százalékban származik a szűken vett kormányzati szférából, de az állami tulajdonú vállalatokat is beleértve ez az arány 30 százalék.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy Ablonczy az idei évtől már 16, régiós ország cloud üzletágának felügyeletét is ellátja a magyarországi leányvállalat ügyvezetése mellett. Ablonczy egy új üzleti megoldás, az Ariba közelmúltbeli elindításáról is beszélt. Az Ariba a beszerzési folyamatok (sourcing) teljes körű kezelését teszi lehetővé, beleértve akár aukciók segítségével történő versenyeztetést is, de az értékesítés támogatására is képes. Ablonczy végül bejelentette, hogy cége továbbra is magyar IT és startup cégek jelentkezését várja, akikkel partnerségben szeretnének együtt dolgozni, vagy akár akvizíciók is létrejöhetnek. Szalay Dániel