Gulyás: a negyedik hullám Magyarországra is megérkezik

Hírek2021. aug. 22.MTI

A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, továbbra is az oltás a vírus elleni egyetlen hatékony védekezési eszköz, ezért mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

Minden vakcina egyforma védettséget biztosít, akiket pedig nem oltanak be, azok nagy valószínűséggel meg fognak betegedni, míg azoknál, akik felveszik a vakcinát, az 5,5 millió eddigi oltott alapján a megbetegedés esélye 0,2 százalék, és akkor is lényegesen enyhébb lefolyás mellett - közölte.

Az országot nem kell lezárni, a kormánynak nincs ilyen szándéka, emellett az oktatásban és a munkahelyeken sincs szükség korlátozásokra - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kifejtette, az Európai Unión belül egyértelműen Közép-Európában, azon belül is Magyarországon a legkedvezőbb a járványhelyzet.

Aláhúzta, nincs különbség a különböző vakcinák hatásossága között. A megbetegedés esélye a Moderna oltásánál 0,08 százalék, a Pfizernél 0,19 százalék, a Szputnyiknál 0,11 százalék, a Sinopharmnál 0,3 százalék, az AstraZenecánál 0,16 százalék, a Jansennél pedig 0,03 százalék - sorolta.

A miniszter különösen a legveszélyeztetettebb idős emberek figyelmét hívta fel arra, hogy oltás nélkül az életüket kockáztatják.

A kormány ezért úgy döntött, mindenkit megkeres, aki 65 év felett van és nem oltatta be magát, továbbá a rezidensek mellett a hatodéves orvostanhallgatóknak is lehetővé tették, hogy oltsanak.

Hangsúlyozta, csaknem 8 millió vakcina áll rendelkezésre a harmadik oltáshoz, ezért aki úgy gondolja - és a jogszabályi feltételeknek megfelel -, az minden további nélkül, bárhol megkaphatja az újabb dózist.

Gulyás Gergely közölte, eddig 185 ezren vették fel a harmadik oltást.

A fiatalok oltása is folytatódik, az iskolákban a 12-18 év közötti korosztályt augusztus 30-31-én és szeptember 2-3-án oltják, ami mellett rendes időpontfoglalással is fel lehet venni a vakcinát - mondta.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, annak kell természetesnek lennie, ha valaki beoltatja magát.

Elmondta, az ország többsége beoltatta magát, 5,7 millió ember már megkapta az első oltást, 5,5 millióan pedig mindkettőt, ezért az ország viszonylagos nyugalomban várhatja a negyedik hullámot.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kormány ősszel újabb oltásnépszerűsítő kampányt indít neves közéleti szereplőkkel, orvosokkal és akadémikusokkal, hogy elérje, mindenki tekintse természetesnek, követendő példának az oltások beadatását.

A kampány célja annak elérése, hogy mindenki legalább még egy embert meggyőzzön az oltás beadásáról - fogalmazott a kormányszóvivő, aki hozzátette, a kabinet "nagy erőkkel" tervezi folytatni az oltást.

Gulyás Gergely beszélt arról is: Európában Magyarországon volt a harmadik legmagasabb, 17,9 százalékos - kiigazítva 17,7 százalékos - a negyedéves gazdasági növekedés.

Hozzátette: Svédország, Lengyelország és Románia után Magyarország a negyedik olyan ország az Európai Unióban, ahol a gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet.

Ebből az elemzők által sem várt sikerből következik, hogy a negyedéves adatok alapján úgy tűnik, "valósággá válhat" az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetére ígért családi adóvisszatérítés.

Megjegyezte: ez a vállalás nem csekély, hiszen a kormány akkor téríti vissza a családok személyi jövedelemadóját, ha olyan gazdasági növekedést sikerül az idei évben elérni, amit a rendszerváltozás óta soha egyetlen egy évben sem.

Minden eddiginél magasabb nyugdíjprémium is várható - közölte a miniszter. A szabályozás értelmében legfeljebb 80 000 forint nyugdíjig a nyugdíj egynegyedét kell szorozni a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedési számmal, 7,5 százalékos plafon mellett.

A mostani várakozások szerint 6 százalék feletti lesz az idei gazdasági növekedés - tette hozzá.

A miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta, nem érdemes az uniós tagságról megjelent sajtóhírekkel foglalkozni, hiszen sok ország kilépéséről jelentek már meg alaptalan híresztelések. A kormány továbbra is úgy véli, hogy Magyarország számára előnyös az EU-tagság - tette hozzá.

Az Oroszország elleni uniós szankciókat ugyanakkor eredménytelennek és a magyar gazdaság számára különösen károsnak nevezte. A kormány kezdettől fogva kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de Magyarország érdeke az, hogy ne alakuljon ki újabb hidegháborús helyzet - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a kormány győzelemre készül 2022-ben, ezért nem igaz az sem, hogy a választási vereségtől tartva döntött koncessziós eljárásokról. A börtönnel fenyegető ellenzéki kijelentések jogállami körülmények között nem értelmezhetők, de Gyurcsány Ferenc kormányfői tevékenységét ismerve nem meglepők - fogalmazott.

A miniszter üdvözölte, hogy az augusztus 20-i ünnepségeket soha nem látott érdeklődés kísérte, a szállás- és vendéglátóhelyek bevételei pedig sokszorosan meghaladták a programok költségeit. Az ünnepség egyes elemeit kifogásoló megjegyzésekre nem kívánt reagálni, de szórakoztatónak nevezte, hogy a pride-felvonuláson résztvevők minősítették giccsparádénak az állami rendezvényt.