Wekerle - mesevilág, amit körbenőtt a város

Ingatlan2021. aug. 21.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Száz éve munkásoknak épült, de hamar minden társadalmi osztályon belül népszerű lett. Korát meghaladó várostervezési bravúrnak tekinthető, ami ma is népszerű lakóhelynek számít. Azóta körbenőtte a főváros, de napjainkig megőrizte kisvárosias báját és a maga sokszínű egységességét. Ellátogattunk a Wekerlére, hogy megnézzük, milyen állapotban van Budapest egyik kedvenc lakótelepe.

Sokáig csak egy feliratot láttam – Üdvözöljük Wekerlén - mikor autóval elhaladtam a valaha munkásoknak épült telep szélén. Tudtam, hogy odabent, a házak között valamilyen különleges világ van, de addig, amíg nem vettük arra az irányt, hogy a Kós Károly térről kiindulva hosszabban sétáljunk egyet nem is sejtettem, valójában mennyire tündéri mennyire különleges ez a zárvány, amit körbe nőtt Budapest.

Wekerle telepEz a ház sokak számára ismerős lehet a Barátok közt című sorozatból, amiben a fiktív Mátyás Király téren áll, ám a valóságban a Kós Károly teret díszíti a Wekerlén

Körbenőtte a főváros

Igen körbe nőtte, ugyanis eredetileg Kispest, ahol a Wekerletelep található nem tartozott a fővároshoz, akkoriban sem, amikor a Wekerle felépült, ugyanis a lakótelep 1908 és 1930 között jött létre, viszont Kispestet csak 1950-ben csatolták Budapesthez.

A telep megálmodójáról, Wekerle Sándor akkori miniszterelnökről kapta a nevét. A létrehozásának a célja pedig rendkívül előremutató volt és igazán haladó gondolkodásra vall. Ha valakinek azt mondjuk munkástelep, valószínűleg barakkszerű házak, szűk sötét lakások, komforttalan szürke közterek jutnak eszükbe. Nos a Wekerletelep ennek tökéletesen az ellentéte, pedig eredetileg abszolút a dolgozó alsóbb középosztály számára épült. Nyugodtan kijelenthető, hogy valódi várostervezési kuriózum, ugyanis emberléptékűsége szinte máig egyedülálló.

Wekerle telepNémelyik ház szinte mesébe illő szépségű, egészen biztosan nem a munkástelep szó jut eszünkbe erről az épületről sem, pedig munkások számára épült

A lakáshiány miatt épült

Amikor létrehozták a századfordulós Budapest éppen világvárossá válásának rögös útját járta. Emberek tömege jött a székesfővárosba élni – dolgozni, egy jobb élet reményében és emiatt komoly lakáshiány alakult ki, olyan, amihez képest napjaink lakhatási problémái egészen enyhének mondhatók.

Ebben a helyzetben döntött úgy az akkori miniszterelnök Wekerle Sándor, hogy Kispesten a fővároshoz közel létrehozza ezt a munkástelepet, méghozzá elsősorban az állami vállalatok, például a vasút dolgozói számára.

Város a városban

Gyakorlatilag egy új várost húztak fel, hatalmas közparkok, közintézmények, óvoda, iskola, boltok, rendőrőrs, postahivatal, mindent kiépítettek, amire a komfortos élethez majd a lakóknak szüksége lehetett.

Mivel, ahogy fentebb írtam, akkoriban sokan jöttek vidékről Budapestre, odafigyeltek arra is, hogy ne szakítsák ki az ide lakni érkezőket korábbi környezetükből, így mai szemmel is elképesztő mennyiségű fával zöldítették a lakótelepet, és odafigyeltek, hogy a bérházaknak is saját kertjeik legyenek.

Wekerle telepA háttérben a Kós Károly téri templom tornya a Wekerlén, akár egy falu templomtornya is lehetne, határozottan vidékies hangulatot áraszt

Nem is csoda, hogy hamar nagyon népszerű lett a környék és hamar magán üzemek dolgozói, hivatalnokok, rendőrök is megjelentek a lakók között. Ezt a kertvárosias tervezési módot egyébként Fleisch Róbert építésznek köszönhetjük.

Wekerle telepIskola a Wekerletelepen, itt is érezhető, milyen zöld, tágas köztereket hoztak létre a tervezők

Egyedülálló épületek

A Wekerle azonban nemcsak várostervezési, hanem építészeti szempontból is egyedülálló. A telepen található házakat ugyanis több építész tervezte, így rengetegféle típusterv alapján készültek az épületek, amikkel tele tűzdelték a szabályos geometriai formát öltő utcákat.

A főteret – mert az is van – pedig maga Kós Károly tervezte, illetve az építkezés menetét is ő, illetve Tornallyay Zoltán felügyelte. Az épületek jelentős része csodálatos népi szecessziós stílusban épült, több épület például Erdély hegyvidéki építészetét hivatott felidézni, de vannak historizáló neogót, neoromán, sőt neoreneszánsz jegyeket hordozó házak is szép számmal.

Ám a maga eklektikusságában mégis végtelenül egységes és rendezett képet fest az egész lakótelep.

Wekerle telepEgy, a népi szecesszió stílusában épült lakóház

Amit még érdemes róla kiemelni, hogy nemcsak külsőre sokfélék a házak, de nagyon változatos a méretezésük is, jól láthatóan mindenféle anyagi helyzetű és családi állapotú emberre gondoltak. Vannak egészen nagy bérházak, kisebb néhány lakásos társasházak, és saját kerttel ellátott kényelmes ikerházak is szép számmal. Talán épp ez, és a változatosság teszi igazán varázslatossá ezt a helyet.

Wekerle telepNépies motívumokkal díszített kisebb ikerház

Napjainkig egységes maradt

Ma, ha ellátogatunk oda vegyes kép fogad minket. Szerencsére a telep egyben megmaradt. Túlélte a háborúk borzalmait és a politika, az egymást követő rendszerek viharait, így a házak ma is állnak és szerencsére helyi védettséget élveznek.

Meg is érdemlik, hiszen még a legfiatalabbak is lassan százévesek köztük és komoly építészeti értékkel bírnak. Szintén nagyon örömteli, hogy a főtér csodálatosan fel van újítva, és ma is betölti a funkcióját, segíti a helyiek rekreációját.

Wekerle telepSzökőkút az igényesen felújított főtéren, azaz a Kós Károly téren

Az utak, a közterek úgy egyébként is rendbe vannak tartva, látszik, hogy a lakók szívükön viselik a telep sorsát.

Ez amúgy nagyon figyelemre méltó, és példamutató, ugyanis az ott élők ténylegesen külön szervezetbe tömörülve képviselik lakóhelyük érdekeit, hogy megőrizzék a Wekerle értékeit és élhetőségét.

Sok ház rossz állapotban van

A problémák sajnos inkább a házak – épületek egy jelentős részének az állapotával vannak. A főtéri templom gyönyörűen fel van újítva, és jó pár lakóházon is látszik, hogy rendben van tartva és szintén átesett komoly tatarozáson, azonban rengeteg az olyan épület is, amelyik nagyon rossz állapotban van. Némelyik egészen szomorú látványt nyújt és az elhanyagolás, a pénz hiánya látszik rajtuk.

Wekerle telepTöbb épület nagyon rossz állapotban van, ez a ház is jobb sorsot érdemelne

Olyannal szerencsére nem találkoztunk, amelyiket ránézésre az állapota miatt közvetlen veszély fenyeget, de az omladozó vakolat, a hulló cserép sajnos annyira nem volt ritka. 

Wekerle telepA főtéren a templom is nagyon jó állapotban van, látszik, hogy nemrég lehetett restaurálva

A kis magán kertesházak általában jó állapotúak, ott inkább az esetleges műemlékvédelmet figyelembe nem vevő toldások hozzáépítések ronthatnak az összképen.

Összességében még a rosszabb állapotú épületek ellenére is csodálatos a környék, én személy szerint csak remélni tudom, hogy a most elhanyagoltabb házak is megkapják majd egyszer a megfelelő törődést.

Építészeti értékük miatt egyszer hosszútávon akár egy átfogó felújítási programot is megérdemelnének.