Gulyás Gergely: Karbantartás miatt leáll a Dunai Finomító - szigorodik a benzinár-stop

Hírek2022. júl. 30.Dajkó Ferenc Dániel

A kormány feloldja a stratégiai olajkészletek negyedét. Leáll az olajfinomító karbantartás miatt Százhalombattán. Szigorodik az üzemanyagár-stop, de a lakosság kedvezménye megmarad. A gáztól érdemes menekülni! Rengetegen jelentkeztek eddig határvadásznak. Szinte napi szinten tárgyalnak az Európai Bizottsággal - hangzott el a Kormányinfón.

A céges autók mától drágábban tankolnak

Karbantartás miatt leállítják a százhalombattai Dunai Olajfinomítót a MOL elnök-vezérigazgatójának tegnap a sajtót is bejárt közleménye alapján. Habár a magyar finomító az ország ellátásának a 100 százalékát képes biztosítani, a leállás idején csak importból és a stratégiai készletek feloldásával lehet megoldani az ellátást. Mivel nem biztosított, hogy újra lehetne tölteni ősszel a stratégiai készleteket, ezért a startégiai készleteknek csak egy részét, egy negyedét szabadítják fel. A készletfelszabadítást szabályozó rendelet alapján augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter gázolajat szabadítanak fel.

Így azonban a MOL saját készleteivel együtt is csak a hazai fogyasztás egy része fedezhető, a kieső részt importból kell pótolni. Hogy fenntartható legyen az üzemanyagár-stop, szigorításra lesz szükség. 

A 480 forintos árat mostantól csak a magyar magán tulajdonú személygépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati, rendkívüli Kormányinfón.

Ez alapján a külföldi rendszámos autókon és a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járműveken kívül mostnatól a vállalati tulajdonú személyautók (a taxik kivételével) is piaci áron kell tankolniuk.

A mostani, új szabályozás a mai napon, azaz július 30-án délben lép életbe és visszavonásig érvényben marad.

A személyautók esetén az üzembentartók személye kell, hogy magyar magánszemély legyen - válaszolt újságírói kérdésre a tárcavezető.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a karbantartással kapcsolatban folyamatosan kapcsolatban marad a MOL-al a kormánnyal. 

Ki kell váltani a földgázt

A földgáz kiváltására alkalmas alternatív lehetőségekről tárgyalt a kormány - tájékoztatott a Miniszterelnükséget vezető miniszter. 

A gáztól érdemes menekülni

-fogalmazott.

Jelenleg vizsgálják a Mátrai Erőmű korábban leállított blokkjainak az újraindításának a lehetőségét, emellett újraindítanák a barnakőszén kitermelést, illetve a tűzifát már csak engedéllyel lehet kivinni az országból. Jelenleg egyébként biztosított az ország tűzifa ellátása, de szeretnék bővíteni a rendelkezésre álló hazai mennyiséget. Ennek érdekében utasították az állami erdőgazdaságokat, hogy fokozzák a tűzifa kitermelést.

Gulyás Gergely szót ejtett az uniós 15 százalékos gázfelhasználás csökkentésről is. Elmondta, hogy Magyarország az EU döntését kénytelen lesz betartani, de az uniós terv recesszióval fenyeget és nyílt beismerése az Európai Unió részéről annak, hogy Európának háborús gazdaságra kell átállnia. 

A földgáztározók egyébként jelenleg 50 százalékos töltöttségen állnak a miniszter szavai alapján. Ez az ország teljes fogyasztását 2 hónapig, a lakossági fogyasztást 4 hónapig képes fedezni.

A hatezret is meghaladta a jelentkezők száma

Fokozott az érdeklődés a határvadász toborzás iránt. Őszre az állam egy 2200 fős egységet fog létrehozni, amit a későbbiekben 4 ezer főre bővítenek. Eddig több mint 6 ezren jelentkeztek a toborzás során.

Nem marad el a tűzijáték

Az augusztus 20-i ünnepségek nem maradnak el. A tüzijátékok már beszerzésre kerültek. Ha nem lőnék fel őket attól nem csökkennének a költségek, sőt a tárolás miatt még nőnének is - derült ki a Kormányinfón. 

Napi rendszerességgel tárgyalnak a Bizottsággal

Szinte napi rendszerességgel folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal - ismertette Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy a Bizottság egy olyan megállapodásra törekszik, amit politikailag is képviselni tud. Egyes követelésekben gyorsan meg tudnak egyezni, ide tartozik a pedagógusok béremelése is, ugyanis megállapodtak arról, hogy a pedagógus béreket a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik, ami fokozatos, évről-évre történő emeléssel valósul majd meg, ám ehez szükség van az unióval való végleges megállapodásra. Más témakörökben még vannak tisztázásra szoruló kérdések. 

Nincs értelme a nyelvvizsga követelmény előírásának

Nincs értelme a nyelvvizsga követelmények állami előírásának. Jelenleg például óvodapedagógus hiány van és felesleges akadályozni a leendő óvodapedagógusok diplomaszerzését, hiszen egy óvodapedagógusnak a szakmálya gyakorlása során nincs szüksége nyelvvizsgára.