Gulyás Gergely: továbbra is marad az üzemanyag- és az élelmiszerárstop

Hírek2022. szept. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Vasárnap Nagy István fog beszélni a hatósági áras tűzifáról. Melegebb lehet az általános iskolákban. A most lejáró üzemanyag árkorlátot és élelmiszerárstopot meghosszabbította a kormány. Segítséget kapnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozások. Ideiglenesen leáll a fővárosi kórházak felújítására indított program - hangzott el a rendkívüli Kormányinfón.

Rendkívüli Kormányinfót tartott szombaton Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében a Karmelita kolostorban. A Kormányinfóval párhuzamosan zajlik a kormányülés is. Gulyás Gergely és Nagy Márton a délelőtt megszületett legfontosabb döntéseket ismertették.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.  Forrás: MTI/Illyés Tibor

Maradnak az ársapkák

A háború és az Európai Unió szankciós politikája következtében Európában drasztikusan megemelkedtek az energiaárak, ennek hatására pedig rendkívül felgyorsult az infláció. Amíg a szankciók hatályban vannak nem látszik, hogy reális esély lenne rá, hogy a helyzet javuljon. Emiatt a kormány a lejáró üzemanyag árkorlátot és élelmiszer árkolátot meghosszabbítja. Emellett már most döntés született róla, hogy a decemberben lejáró kamatstopot is meghosszabbítják legalább további fél évvel - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón.

Segítség a kkv-k számára

Rendkívüli támogatásokat jelentett az energiaintenzív kis- és középvállalkozások számára Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter. A támogatási program október első napján indul a Technológiai és Innovációs Minisztérium szervezésében. 

A kormány azokat a feldolgozóipari kkv-kat fogja támogatni, amelyek uniós definíció szerint energiaintenzívnek számítanak. Ezeknek a vállalkozásoknak a száma körülbelül 10 ezer. 

Ezeknek a vállalkozásoknak három hónapon keresztül, tehát októberben, novemberben és decemberben számlatámogatást fognak nyújtani. Ennek keretén belül a rezsiköltség növekményük 50 százalékát átvállalják és kifizetik számukra - ismertette a tárcavezető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás eddig 10 ezer forintos havi számlája 60 ezer forintra emelkedett, akkor az 50 ezer forintos növekmény felére, tehát 25 ezer forintra számíthat támogatásként. 

A most bevezetett támogatás bár első körben csupán három hónapra szól, a kormány ezalatt megvizsgálja, hogy milyen helyzetbe kerülnek a vállalkozások és a támogatás a későbbiekben meghosszabítható. 

A kormány ezért cserébe a kkv-któl azt kéri, hogy lehetőleg tartsák meg a munkavállalói létszámotA kkv-k támogatására vannak európai példák, ezeket a kormány is tanulmányozta.

Munkahelyvédelmi program indulhat

Nagy Márton kiemelte, hogy kidolgozás alatt áll egy gyármentő program is, ami a nagy iparvállalatokat fogja megsegíteni. A nagyvállalatok esetén azonban nem kiadáskompenzáló, hanem beruházás ösztönző támogatásokat terveznek nyújtani. 

Ezen túl egy munkahelyvédelmi program is elindulhat a közeljövőben - tájékozatott a miniszter. Elmondta, hogy a következő hónapokban számos iparágban kerülhetnek nehéz helyzetbe a vállalatok, ezen szeretnének segíteni. 

Fővárosi kórházfelújítás

Ideiglenesen a beruházási stop áldozatává vált a fővárosi kórházak felújítására indított több tízmilliárd forintos program - ismertette újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Kiemelte azonban, hogy hosszú távon nem mondtak el a programról és a beruházási stop végével újraindítják azt.

Az önkormányzatok fizetőképességének is van határa

Gulyás Gergely az önkormányzatokról is szót ejtett. Elmondta, hogy az állam számára éppúgy megnőttek az intézmények fenntartásának a költségei, mint az önkormányzatok számára. Mindemellett az önkormányzatok fizetőképességének van egy határa. Meg kell vizsgálni, hogy hol tudnak spórolni az önkormányzatok, de vizsgálják, hogyan tudna segítséget nyújtani számukra a kormány.

Melegebb lehet az általános iskolákban

Az általános iskolákat 20 Celsius-fokra lehet felfűteni idén télen. A 18 fokban maximalizált hőmérsékletet csak a gimnáziumokban tervezik bevezetni.

Uniós források 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások legújabb fejleményeit is ismertette. Három fontos iránya van most az egyeztetéseknek. Ezek a következők:

  • a kondicionalitási eljárás
  • a helyreállítási alapról szóló tárgyalás
  • a hét éves operatív partneri programról szóló megállapodás, ez utóbbi még nem vezetett eredményre

- sorolta Gulyás Gergely.

Nem maradtak nyitott kérdések, a Bizottsággal folytatott tárgyalások során. A magyar kormány vagy elfogadta a Bizottság kéréseit, vagy pedig megfelelő kompromisszumokat kötöttek minden téren - húzta alá.

Ezeket a javaslatokat jövő héten fogják benyújtani az Országgyűlésnek és várhatóan novemberben lépnek majd hatályba. Vasárnap pedig az Európai Bizottság is tájékoztatást fog nyújtani ezzel kapcsolatban. Ezt követően Navracsics Tibor fogja informálni a sajtó munkatársait. 

Hatósági áras tűzifa

A hatósági áron elérhető tűzifáról Nagy István, agrárminiszter fog részletes tájékoztatást nyújtani vasárnap - hangzott el a Kormányinfón.