Gulyás Gergely: A külföldi teherautók csak piaci árakon tankolhatnak

Hírek2022. márc. 10.Dajkó Ferenc Dániel

A 7 és fél tonna feletti gépjárművek, valamint a külföldi rendszámú 3,5 tonna feletti teherautók ma este 10-től csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak, és csak valós piaci áron.

Visszaszorítják a benzin-turizmust

A kormány kitart az üzemanyagár korlátozása mellett. Az elmúlt napokban számtalan, minden alapot nélkülöző híresztelések röppentek fel, hogy a kormány nem tudja és nem akarja fenntartani az árkorlátozást, ezek a hírek nem valósak - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a rendkívüli Kormányinfón.

A benzinturizmus miatt a MOL-al egyeztetve három döntést hozott meg a Kormány- ismertette a tárcavezető.

A 7 és fél tonna feletti gépjárművek, valamint a külföldi rendszámú 3,5 tonna feletti teherautók ezután csak a nagynyomású kutaknál tankolhatnak és csak valós piaci áron. 

A mezőgazdasági erőgépek függetlenül a súlyuktól a kedvezményes áron tankolhatnak - tette hozzá.

A kormány emellett 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját, és utasította a rendőrséget, hogy minden olyan esetben induljon eljárás, amikor valótlan híreket terjeszt az üzemanyag ellátás. Büntetendő lesz az is, ha valaki nem üzemanyag szállítására alkalmas eszközbe tankol üzemanyagot. 

A rendelet ma este 10 órakor hatályba lépett.

A kormány a hosszúhétvége teljes időszakára kamionstopot rendelt el - húzta alá Gulyás Gergely.

Ausztriából és Szlovákiából jöttek a legtöbben

A Növekedés.hu kérdésére Ratatics Péter, a MOL Magyarország vezetője, elmondta, hogy gyakorlatilag az összes szomszédos országból érkeztek ''benzin-turisták'' Magyarországra. A legtöbben Szlovákiából és Ausztriából jöttek át tankolni, mert ott a legdrágább az üzemanyag a szomszédos országok -ismertette.

Horvátországban és Szerbiában szabályozott üzemanyagárak vannak, Romániában pedig csökkentették az üzemanyag ÁFA tartalmát, így az ott tapasztalható árak és a magyarországi árak között valamivel kisebb a különbség. 

Kérdésünkre ismertette, hogy a megnövekedett kereslet nagyságrendileg 20 százalékát a benzin-turizmus és a tranzit forgalom növekedése tette ki. A pánikfelvásárlás 10-15 százalékért felel.

90 napra elegendő üzemanyag van Magyarországon

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy képesek annyi üzemanyagot termelni, amennyire a magyar piacnak szüksége van, így nincs ok a pánikvásárlásra.

Jelenleg 90 napra elegendő üzemanyag van Magyarországon, így biztosított a zavartalan ellátás - ismertette. Ettől függetlenül, ha mindenki elkezdi azonnal feltölteni a gépkocsiját, nyilvánvalóan rövid távú nehézségeket okozhat, hiszen nem lehet egyik napról a másikra feltölteni a kieső mennyiséget - tette hozzá. 

A MOL finomítóinak, így a százhalombattai finomítónak is zavartalan a működése, folyamatos a kőolaj-betáplálás - hangsúlyozta. Ha mégis elakadna a betáplálás, akkor az Adria-kőolajvezeték is rendelkezésre áll.