Már több mint 200 forinttal drágább lehet a benzin literje a szomszédban

Elemzések2022. márc. 10.Dajkó Ferenc Dániel

Az üzemanyag ellátás stabil és nincs ok a pánikvásárlásra. Kisebb fennakadások lehetnek a kutakon, ennek részben az ''üzemanyag-turizmus'' lehet az oka. A szomszédos országokból sokan jönnek át Magyarországra az olcsó üzemanyagért. Literenként akár 200-220 forinttal is drágább lehet az üzemanyag a szomszédban. Grafikonon mutatjuk a szomszédos országok üzemanyagárait.

Sorban állnak a kutaknál

Tegnap óta kisebb fajta pánik alakult ki a hazai benzinkutakon. A lakosság megrohanta a töltőállomásokat, hogy üzemanyagot vásároljon, attól félve, hogy üzemanyaghiány alakul ki. A helyzet kissé hasonlít a 2020-ban látott jelenetekre, amikor toalettpapírt, tőkehúst és tartós élelmiszert vásároltak fel pánikszerűen az emberek a boltokban.

A pánikszerű vásárlás valószínűleg most is indokolatlan, az ellátásban jelentkező esetleges zavarokat részben épp ezzel idézik elő. Forrásaink az ország több pontjáról is arról számoltak be, hogy jelenleg is nagyobb sorállások vannak a kutakon, de üzemanyagot továbbra is lehet kapni. A megnövekedett forgalom természetesen megviselheti a kutakat. Némi reményre adhat viszont okot, hogy míg toalettpapírból és tartósélelmiszerből könnyen fel lehet halmozni irreális mennyiséget, addig az üzemanyag tárolása jóval nehezebb. Így, ha mindenki aki szerette volna tele tankolja az autóját, esetleg egy két marmonkannát, akkor valószínűleg alább fog hagyni a töltőállomások ’’rohama’’.

Üzemanyag-turizmus

Külön problémát jelent, hogy jelenleg a 480 forintos ársapka miatt Ukrajnát leszámítva Magyarországon az összes szomszédos országnál olcsóbb az üzemanyag. Emiatt a környező országokból beindult egyfajta üzemanyag-turizmus, sokan, főleg a határ közelében élők átjárnak tankolni hazánkba.

2022.03.10-i adatok, az üzemanyagárakat 381 forint/ 1 eurós árfolyam mellett számoltuk; adatok forrása: saját gyűjtés, fuelo.net

Az árkülönbség most már elég jelentős. Romániában például a 95-ös benzin literje legalább 99 forinttal, a gázolaj literje pedig 106 forinttal drágább mint Magyarországon. A 95-ös benzin a környező országok közül Ausztriában a legdrágább,az osztrák kutakon minimum 207 forinttal többe kerül literje, mint hazánkban. Szlovákiban is kiugróan magasak az árak. A 95-ös benzin literje ott 134 forinttal drágább, mint itthon. Mivel Szlovákia és Ausztria felől a schengeni határon könnyű az átjárás,így az észak-magyarországi és a nyugat-magyarországi, határmenti kutakon lehet a legnagyobb a nyomás. A gázolaj is Ausztriában a legdrágább, az osztrák és a magyar gázolajárak között literenként 229 forint a különbség. Ekkora árkülönbség mellett akár a szomszédos országokból még a határtól messzebb élőknek is megéri átjönni tankolni Magyarországra.

2022.03.10-i adatok, az üzemanyagárakat 381 forint/ 1 eurós árfolyam mellett számoltuk; adatok forrása: saját gyűjtés, fuelo.net

Ez a hirtelen megnövekedett kereslet átmeneti fennakadásokat okozhat, de komolyabb hosszútávú problémák nem várhatóak az ellátásban.

Ha nem lenne az ársapka Magyarországon, holnaptól 640 forint lenne a 95-ös benzin és 717 forint a gázolaj literje. Európában jelenleg Norvégiában legdrágább az üzemanyag. Ott március 7-i adatok alapján 835 forintot kellett fizetni egy liter benzinért és 800 forintot egy liter gázolajért. Az árak a skandináv országban azóta valószínűleg tovább emelkedtek.

MOL: Van elég üzemanyag

Tegnap Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója is kijelentette, hogy van elég üzemanyag és senki nem marad ellátatlanul.

A maximált ár és a beszerzési ár közötti különbség kellemetlen helyzetet okoz, de a vállalat stabil. A MOL teljesíti az ellátási kötelezettségét, a pénzügyi helyzete erős, kibírja a jelenlegi veszteségeket

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy nincs ellátási probléma, csak pillanatnyi, lokális logisztikai gondok lehetnek. A Barátság kőolaj vezetéken jelenleg is érkezik hozzánk az orosz olaj – húzta alá.

Az üzemanyag helyzetről a Shell-t és az OMV-t is megkérdeztük. Amint a kérdéseinkre válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés:

A Shell azóta kiadott egy sajtóközleményt, amelyben arról tájékoztatták a sajtó munkatársait, hogy a lakosság üzemanyag ellátása stabil, viszont a kisebb kutakon korlátozásokat vezettek be. A Shell közleményét elolvashatja ide kattintva.