Gulyás Gergely: a tanárok bérét tovább növeljük

Hírek2024. aug. 22.Növekedés.hu

Jövőre a pedagógusbérek 820 ezer forintra fognak emelkedni - mondta el Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Ahogy azt a kormány korábban vállalta: folytatódni fog a pedagógus béremelési-program. A cél az, hogy a diplomás minimálbérek 80 százalékára vigyék fel a tanárok fizetését. A pedagógus átlagbérek jövőre 820 ezer forintra fognak emelkedni - jelentette be Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a program három ütemben lesz végrehajtva. 

Mint elhangzott: mivel szeptember másodikán kezdődik az új tanév, az idén is hamarabb küldik ki a szeptemberben esedékes családtámogatásokat. A kézbesítéseket pénteken kezdik meg,

hogy megkönnyítsék a családoknak a tanévkezdést.

A kormányinfón szóba került az az ukrán rendelet is, amely miatt június vége óta az orosz Lukoil nem használhatja az ukrán kőolajvezeték-hálózatot Magyarországra és Szlovákiába irányuló szállításaihoz. 

Magyarország keleti irányú csővezetékes importjának felét a Lukoil bonyolította, ami körülbelül 2 millió tonna kőolajat jelentett Magyarország és Szlovákia számára Oroszországból.

Gulyás Gergely elmondta: a MOL a magyar kormány támogatásával kezdett tárgyalásokat. Ezek kapcsán kiderült: bár technikailag költségesebb, de jó eséllyel van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható a kőolaj-ellátás. Ennek kapcsán az egyeztetések most is zajlanak.

Mint mondta, megoldás látszik az olajtranzit problémájára, a Mol a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni annak érdekében, hogy ne blokkolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező kőolaj-szállításokat.

Szerinte ez "technikailag azt fogja jelenteni, hogy bár költségesebb lesz a szállítás, és a kockázat is a Molé az orosz-ukrán határtól, de van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható továbbra is" a szállítás.

A miniszter elmondta: sajnálatos, hogy az EU a tagállamok védelmében nem lépett fel.

A kormány azzal az ítélettel is foglalkozott, amelyet az Európai Bíróság hozott a migrációval kapcsolatban. Ez egyszeri 200 millió euró büntetésre plusz napi egymillió euróra ítélte Magyarországot a migrációs politikája miatt.

Gulyás Gergely elmondta: perben igyekeznek rendezni a helyzetet. Szeretnének ésszerü megoldásra jutni az Unióval. Ha ez nem sikerül akkor viszont a határon átlépő bevándorlóknak fel fogják ajánlani, hogy Brüsszelbe viszik őket.