Gulyás Gergely: elindult az infláció lassú csökkenése

Hírek2023. márc. 23.MTI

A kormány fenntart minden inflációcsökkentő intézkedést, amíg az nem csökken érezhetően - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét, ami az év közepére gyorsulhat, az év végére pedig egy számjegyű infláció lehet. Jelezte: minden árstopról két héttel a határidő lejárta előtt dönt a kormány.

A pénzügyi stabilitást szolgálja a kamatsapka fenntartása az intézményi befektetésekre és a 20 millió forint feletti lakossági megtakarításokra. Az intézkedés fenntartása jelen helyzetben még indokolt - tette hozzá.

A Budapest Airport magyar kézbe kerüléséről közölte: a könyvvizsgálat és a cég átvilágítása miatt erre az adásvétel megkötését követően legalább 4-5 hónap szükséges. A Vodafone-részvények Yettel-részvényekre cserélését a miniszter racionális piaci döntésnek nevezte.

Magyarország megfelelő interkonnektorok kiépítésével megteremtette a lehetőségét annak, hogy ne csak Oroszországból vásárolhasson gázt, a probléma az, hogy nincs elegendő gáz az európai piacon - válaszolta arra a kérdésre, miért nem csökkent az ország kitettsége az orosz energiának. Hozzátette: Romániában egy amerikai cég akart kitermelni, de nem stratégiai biztonsági döntést hozott, hanem üzletit, amikor arra jutott: az nem éri meg.

A nemzetközi beruházási bankra vonatkozó felvetésre, arról, hogy megtartja-e Magyarország a részesedését, elmondta: semmilyen változást nem lát, továbbra is az a helyzet, hogy Szerbia belépésétől függ, milyen jövő áll a bank előtt.

A baloldal kampányfinanszírozási ügyéről azt mondta: azt az Állami Számvevőszék feltárta, megállapításaira azonban először a pártokat kell reagáltatnia. Adatait akkor hozza nyilvánosságra, ha ez megtörtént.

Elmondta: cél, hogy a párttörvény azon szabályát, hogy külföldről ne lehessen forrást elfogadni, minden jelölő szervezetnél elfogadják. Megjegyezte: mintegy két hónap áll rendelkezésre választással kapcsolatos törvény módosítására, hiszen az a választást megelőző egy évben már nem szerencsés.

Senkit semmivel nem fenyegetnek - reagált a "renitens" háziorvosok megbüntetését firtató kérdésre. A jogszabály szerint egy hónapban kétszer lehet ügyeletre kötelezni a háziorvosokat, és az órák száma is pontosan meghatározott, nem éjszakai ügyeletről van szó.

A Magyar Orvosi Kamarához való csatlakozás lehetősége a törvénymódosítás után is megvan, a változás csak az, hogy nem kötelező - mutatott rá. Az ügyeleti ellátásról kijelentette: az mindenhol folyamatos és jó színvonalon működik. Annyi orvosnak kell aláírni a szerződéseket, amennyi az ügyeleti rendszer biztonságos, színvonalas és gyors működtetéshez elegendő - mondta. Gulyás Gergely fenntartja, hogy a kamara veszélyeztette a betegek megfelelő ellátáshoz való alapjogát kiegészítve azzal, hogy a MOK egy olyan reform kapcsán tette ezt, amelyet írásban támogatott.

A miniszter az Egyesült Államokban íródott országjelentést úgy kommentálta: azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárd forintot arra, hogy a jelenlegi kormánypártok ne maradjanak hatamon, most csalódottságukban írtak egy jelentést. Hozzátette: a jelentésnek semmilyen jelentősége, jogi relevanciája nincs, az állítások tényszerűen valótlanok. Szerinte azt tévesen nevezik emberi joginak, valójában egy frusztrációtól vezérelt rágalomhadjárat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány megvizsgálja-e, a Tik-tok esetleges nemzetbiztonsági kockázatát, azt mondta: ha a nemzetbiztonsági szervek ilyet jeleznek, a kormány megvizsgálja a kérdést, de a Tik-tok kapcsán ilyet nem jeleztek.

Arról, hogy a miniszterelnök ukrajnai látogatása mikorra várható, azt mondta, akkor fog erre sor kerülni, ha a találkozónak értelme van és a két ország közötti vitás kérdésekben érdemi eredményeket tudnak elérni. Ezek alapvetően a kárpátaljai magyarok helyzetét érintő kérdések - jelezte.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy az UEFA fegyelmi szervezete szerint a történelmi Magyarország szimbólum önmagában nem számít diszkriminatívnak a mérkőzéseken. Ha egy szurkolótól kapna egy sálat Nagy-Magyarország jelképpel, "semmiképp nem tépné le" magáról - mondta arra a felvetésre, hogy kimenne-e egy magyar-román focimeccse egy ilyen sálban.

Az orosz, illetve fehérorosz sportolók párizsi olimpián való részvételéről azt mondta: az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház közleményével ért egyet, amely támogatja az olimpiai bizottságot abban, hogy e két ország sportolói akkor vehessenek részt a versenyeken, ha nem nemzeti színekben indulnak és nem támogatják a háborút.