Gulyás Gergely: Közelebb a megegyezés az Európai Bizottsággal - a magyar kormány négy területen is elfogadta a javaslatokat

Hírek2022. júl. 7.Dajkó Ferenc Dániel

Kiderült, a Helyreállítási Alap forrásainak jelentős része az energiafüggetlenség növelésére mehet. Még sokáig velünk maradhat Paks 1. Drasztikusan nőni fog a hazai földgáz kitermelés, jöhet a makói palagáz. A piacról veszünk gázt a gáztárolók töltöttségének emelésére. Újabb részletek derültek ki a határvadász alakulatokról.

Stabil a magyar gazdaság

Tegnap a kormányülésen megállapították, hogy minden idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak. Nőtt az ipari termelés, a teljes foglalkoztatottsághoz közeli szint továbbra is biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. A költségvetés bevételi szintje folyamatosan növekszik és a kormány elkötelezett amellett, hogy az idei és a jövőévi hiánycélt tartani fogja - ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az infláció elsődleges oka a gázár ingadozása, és a háború okozta gazdasági nehézségek.

Azzal kapcsolatban, hogy a forint leszakadt a régiós devizákról a tárcavezető elmondta, hogy ennek oka, hogy hazánk államadóssága magasabb mint a környező országoké. Ez egy olyan örökség, ami már a rendszerváltás idején is meg volt és a baloldali kormányzás idején is romlott ez a helyzet. Az elmúlt 12 évben hiába csökkentette a kormány az államadósságot, a régiós országok ezen a téren így is jobb helyzetben vannak nálunk.

Látható, hogy miközben az Egyesült Államok és Ázsia folyamatosan erősödik, Európa viszont a saját maga által bevezetett szankciók miatt szenved - fogalmazott.

Közelebb a megállapodás

Közelebb került a megállapodás a helyreállítási alap folyósításáról - hangzott el a Kormányinfón. Jelentősen előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Ezt követően a magyar kormány az előző héten írásban válaszolt a Bizottság megkeresésére. Ez alapján négy fontos területen is elfogadták az uniós szervezet javaslatait:

  • Csökkentik az egyszereplős tenderek arányát az EU-s közbeszerzéseknél és az állami megrendelések esetében is 
  • Lesz helye az ügyészséggel szembeni bírósági jogorvoslatnak a korrupciós büntetőügyekben
  • Lesz idő társadalmi egyeztetésre a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően, tehát csökkenni fog a gyors jogalkotások aránya
  • Magyarország elfogadta, hogy a források jelentős hányadát az energiafüggőség csökkentésére fordítja, azokat a forrásokat pedig, amelyeket hitelként kapunk majd meg teljes egészében erre a célra fordítjuk majd

A Helyreállítási Alapról ősszel születhet megállapodás.

Eddig kedvezőek az EB informális visszajelzései.

Meghosszabítják Paks 1 üzemidejét

Gulyás Gergely Magyarország energiafüggetlenségének a növelésével kapcsolatban elmondta, hogy a Mátrai Erőműben új gázturbinás erőművet terveznek létrehozni, valamint kezdeményezte a kormány Paks 1 üzemidejének a meghosszabbítását.

Kiemelte, hogy a jelenlegi szintről jelentősen megemelik a hazai gázkitermelés mértékét. Így 2 milliárd köbméterre növelhető a hazai kitermelés szintje. Az ország teljes földgáz szükséglete 8-9 milliárd köbméter évente, így ennek megközelítőleg a negyedét tudjuk majd hazai forrásból biztosítani. 

Ezt úgy tudja megtenni Magyarország, hogy mostmár olyan gázmezők feltárása is megtérülő lesz, amelyek eddig az alacsony gázárak miatt nem lettek volna rentábilisak. Ilyen a makói palagáz mező - ismertette.

A megújulókkal is számol a kormány. Így felgyorsítják a naperőművi kapacitás bővítését. Ez azt jelenti, hogy másfél év alatt 6 gigavatt beépített kapacitás elérése a cél.

A fentieken túl az energia ellátásbiztonság érdekében a kormány utasította az MVM-et, hogy a piacról vásároljon földgázt, a hazai tározók töltöttségének a növelésére. A feltöltés egyébként jelenleg is zajlik, a cél, hogy október végéig a lehető legmagasabb szintre töltsük a tározókat.

4 ezer határvadász védi majd a magyar határt

A határvadászok béréről még nem született meg azt azt szabályozó jogszabály. A kiképzés gyors lesz, hogy szeptemberben munkába álhassanak a határvadászok. Könnyítés lesz, hogy nem elvárás az érettségi megléte ahhoz, hogy valaki határvadásznak álhasson. A határvadászok a rendőrség, azon belül is a Készenléti Rendőrség kötelékébe fognak tartozni, így a jogállásuk is hasonló lesz a rendőrökéhez - hangzott el.

A határvadász egységek létrehozására azért van szükség, mert nő a nyomás a határon. Idén már 110 ezer embert kellett fektartóztatni, míg tavaly egész évben csupán 47 ezret - sorolta a tárcavezető.

Összesen megközelítőleg 4 ezer új határvadász lesz, de ha szükséges ez a létszám bővíthető. Ebből első körben 2200 főt szükséges felvenni, hogy tehermentesíthessék a Honvédséget.

A határvadász alakulatok felállásának a költségeit a Honvédelmi Alapból biztosítják.

Nem államosítják a vízműveket

Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vízművekről is szót ejtett. A kormány egyelőre nem tervezi államosítani a vízműveket - húzta alá. Mindemellett több önkormányzattól is érkezett megkeresés, hogy átadnák a vízműveket a megemelkedett költségek miatt. Mivel folyamatosan nő az ilyen önkormányzatok száma, így a kormánynak ki kell alakítania egy új működtetési struktúrát.