Gulyás Gergely: Álhír a leépítés a kormányhivataloknál - megállapodhatunk a helyreállítási forrásokról

Hírek2022. jún. 17.Dajkó Ferenc Dániel

A háborús helyzetben adósságcsökkentésre, beruházásokra, gazdaságélénkítésre van szükség, épp ezért hazánk nem támogatja a globális minimumadót - fogalmazott Gulyás Gergely, a Kormányinfón. Változik a KATA. Nem sért jogot a benzinárstop, és nem is precedens nélküli. Fogyasztóvédelmi eljárás indult a Ryanair-rel szemben. Jelenleg nem reális az üzemanyaghiány veszélye. Nem lesz leépítés a kormányhivataloknál - hangzott el a Kormányinfón.

Nem sért jogot a benzinárstop

A tegnapi kormányülésen a kormány a háborús és a gazdasági helyzetet ismertette. Sajnos kevés reménykedésre ad okot, ha megnézzük, hogy az Ukrajnában zajló háború hogy áll, és ez hogyan érinti a világgazdaságot - fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A háborús infláció az egész világot sújtja, de rendszerint azokat az országokat érinti a leginkább, amelyek a legközelebb vannak a háborús konfliktushoz, épp ezért hazánknak is szembe kell néznie a háború okozta drágulással. Épp ezért a kormány mindent megtesz az infláció visszaszorításáért, emiatt is döntöttek az árstopok (üzemanyag, élelmiszer) meghosszabításáról október elsejéig, illetve a kamatstop meghosszabításáról december 31-ig. 

Az üzemanyagár-sapkát sajnos sokan támadják az Európai Unióban, de a magyar intézkedés nem egyedülálló, volt már rá példa az Unió történetében és nem sért semmilyen jogot. 

Globális minimumadó

A háborús helyzetben adósságcsökkentésre, beruházásokra, gazdaságélénkítésre van szükség - hangsúlyozta. Épp ezért a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését. Kezdetben azért támogatta Magyarország a globális minimumadót, mert úgy tűnt, hogy a globális techcégeket fogják megadóztatni, amelyek jelenleg nem vagy csak hiányosan fizetnek adót. Végül azonban pont ezek a cégek nem kerültek be a globális adó bevezetéséről szóló tervezetbe, ellenben minden más, valódi termelést folytató vállalkozást érintene - húzta alá a tárcavezető. Az Egyesült Államokban egyébként vélhetően nem fogják tudni bevezetni a globális minimumadót az időközi választásokig, és amennyiben nyernek a republikánusok, később sem fogják azt bevezetni. Így az a helyzet állna elő, hogy az EU bevezeti a globális minimumadót, míg az USA nem, amely így versenyelőnyhöz jutna.

Magyarország épp ezért meg fogja vétózni a globális minimumadó bevezetését - tette hozzá.

Fogyasztóvédelmi eljárás a Ryanair-rel szemben

A Ryanair fapados légitársaságnak, az ágazati különadó bevezetésére adott reakciójával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy az ügyben jelenleg folyamatban van egy fogyasztóvédelmi eljárás. 

Nyugdíjba mehetnek a szenes erőművi blokkok

A növekedés.hu kérdésére Gulyás Gyergely a Kormányinfón elmondta, hogy a Mátrai Erőműben továbbra is tervben van a szenes blokkok leszerelése és helyette tisztább gáztüzelésű blokkokat fognak kiépíteni, mivel az uniós kvóták miatt a magas gázárak ellenére is veszteséges a szénerőművek üzemeltetése. Emellett amennyiben arra van technológiai lehetőség, Paks I. üzemidejének a meghosszabítását is lehetségesnek tartják - tudtuk meg.

Nem lesz leépítés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy álhír, hogy leépítést terveznének a kormányhivataloknál.

Nem támogatják a fővárosi dugódíjat

Magyarország kormánya nem támogatja a fővárosi dugódíj bevezetését. Az embereknek joga van nagy autóval, vagy öreg autóval járni és nem szeretné a kormány korlátozni az autósokat.

Tárgyalnak az önkormányzatokkal

A megnövekvő rezsiköltségekre való tekintettel jelenleg tárgyalásokat folytatnak az önkormányzatokkal - hangzott el a Kormányinfón. Az önkormányzatok esetleges kompenzációjakor figyelembe fogják venni, hogy mekkora bevételei származnak az adott városnak az iparűzési adóból, és elsősorban azokat a településeket támogatnák, amelyek alacsony bevételekkel rendelkeznek. 

Egy időben tartják az EP és az önkormányzati választásokat

Egyszerre lesz az európai parlamenti választás az önkormányzati választásokkal, ami egy praktikus megoldás és még spórol is vele az állam, ráadásul növeli a részvételi arányt az EP választáson - tudatta a tárcavezető.

Változik a KATA

Gulyás Gergely ismertette, milyen elvek mentén fogják szigorítani a KATA szabályozását. Kiemelte, hogy a cél az, hogy a KATA-t a kisvállalkozók, a kis cégek használják, és ne vállalati vezetők vegyék fel így a fizetésüket. A kisvállalkozók esetében azonban még növelni is fogják a bevételi felső küszöböt évi 18 millió forintra. A KATA szabályozása január elsejétől változik majd. 

Magyarország kész a kompromisszumra

Magyarország ésszerű kompromisszumokra hajlandó a helyreállítási forrásokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően a magyar kormány többek közt vállalta, hogy 15 százalék alá csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát - hangzott el. Az Európai Bizottságot kötelezi a jogszabály a kormányokkal való megállapodásra - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Jelenleg nem reális az üzemanyaghiány veszélye

Habár az ellátási láncok bizonytalansága miatt teljesen nem lehet kizárni, de jelenleg mivel a szállítás biztosítva van, nem reális, hogy üzemanyaghiány lépne fel hazánkban - húzta alá. A stratégiai tartalékok maximumra vannak töltve, ha a helyzet úgy hozná, a kormány kész lenne hozzányúlni az üzemanyag tartalékokhoz, ám erre a mostani kilátások alapján nincs szükség.