Gulyás Gergely: Támogatjuk a minimálbér emelését

Hírek2024. szept. 12.Növekedés.hu

Kérni fogjuk a határrendészeti kiadások térítését az Uniótól - mondta el Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol a minimálbér tárgyalások is szóba kerültek.

A határvédelem miatt kiszabott bírság kapcsán Magyarország tárgyalni fog az Európai Unióval. "A határokat az illegális bevándorlóktól megvédjük. Ha nem sikerül megegyezni akkor, akik politikai menedékjogot kapnak azoknak fel lesz ajánlva egy egyirányú út Brüsszelbe" - mondta el Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, hogy a határrendészeti kiadások térítését is kérni fogják az Uniótól. Az ügyet hajlandóak jogi útra terelni: Magyarország kész pert indítani az Európai Bizottság ellen. De erre a lépésre csak akkor kerül sor, ha nem sikerül tárgyalások útján megegyezni.

Az EU a többi tagállamnál a határrendészeti plusz kiadások legalább egy részét vagy egészét térítette,Magyarország mintegy 2 milliárd eurót fordított a déli határok védelmére, ám az EU-tól érdemben nem kapott támogatást - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az hogy Németország bevezette a határellenőrzést, a schengeni övezetet veszélyezteti. Erre a lépésre nem lett volna szükség, ha hallgattak volna Magyarországra, amely már 2015-ben sürgette a külső EU-s határok védelmét.

A Kormányinfón elhangzott: a kormány támogatni fogja, hogy a munkaadók és a munkavállalók között a minimálbérről és a garantált bérminimumról egy olyan megállapodás szülessen, amely a kiszámíthatóság jegyében több évre szól és a bérek növekedéséhez vezet.

Gulyás Gergely a munkás hitelről is beszélt: a cél, hogy támogassák azokat a fiatalokat, akik 17-18 éves koruktól dolgoznak és emiatt nem férhetnek hozzá a diákhitelhez. Őket segítenék legkésőbb jövő év elejétől ezzel az új lehetőséggel, amelynek keretében kedvezményes feltételek mellett juthatnának hitelhez.