Varga Mihály: A budapesti csúcstalálkozón minden tagállam képviselteti magát

Hírek2024. szept. 10.Növekedés.hu

Az alacsony jövedelmű országok támogatása, a zöld átállás és az Európát jellemző negatív demográfiai változások is szóba kerülnek a budapesti csúcstalálkozón - mondta el Varga Mihály, pénzügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón.

Szeptember 12-14-én Budapest ad otthont az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek, valamint jegybankelnökök informális csúcstalálkozójának.

Az eseményen szó lesz az egész Európát sújtó negatív demográfiai változásokról és azok lehetséges gazdasági szintű megoldásairól, az alacsony jövedelmű országok támogatásáról, valamint a zöld átmenetről is.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a hosszú távú demográfiai kihívások kezelésére. A magyar elnökség során a témát prioritásként tárgyalják. 

A pénzügyminiszter elmondta: a csúcstalálkozó előtt, több európai vezető részéről felmerült a bojkott ötlete. Magyarország a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hisz, ezért sajnálatosnak tartja a magyar uniós elnökséget érő támadásokat. 

Varga Mihály elmondta: a csúcstalálkozón minden uniós tagállam képviselteti magát. Az országok jegybankelnökei is jelen lesznek.

A miniszter kiemelte, hogy a migráció kezelésénél fontos a küldő országok segítése, ezért is kerül fókuszba az eseményen az alacsony jövedelmű országok támogatása.

A sajtóeseményen Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár bejelentette: a kormány célja, hogy a családi adókedvezmény összegét megduplázzák. Emlékeztetett: a kormány számos intézkedést hozott a családok megsegítésére 2010 óta, így többek közt bevezették a nagyszülői gyedet és a babaváró támogatást, illetve a bölcsödei férőhelyeket tíz év alatt megduplázták.