Gyors ütemben növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye májusban

Hírek2024. jún. 5.MTI

Májusban immár a 17. egymást követő hónapban, gyorsuló ütemben nőtt a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet publikált beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.

A Caixin szolgáltatóipari BMI májusban az 52,6 pontos piaci várakozásokat meghaladva 54,0 pontra, tavaly július óta a legmagasabbra, 10 havi csúcsra emelkedett májusban az áprilisi 52,5 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke a csökkenését jelzi.

A kínai szolgáltatóipari BMI értéke májusban már a 17. egymást követő hónapban állt 50 pont felett. A mutatószám alkotóelemei közül az új megrendelések és az új exportmegrendelések egy éve a legnagyobb mértékben nőttek az élénkülő belső és külső keresletnek köszönhetően. A foglalkoztatás májusban négy hónapja először nőtt, a bővülés üteme 2023 szeptembere óta a leggyorsabb volt, míg a teljesítésre váró rendelésállomány tovább csökkent. Az inputköltségek inflációja 11 havi csúcsra gyorsult a magasabb nyersanyag-, munkaerő- és szállítási költségek miatt, míg a kibocsátási árak 2022 januárja óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek, mivel a vállalatok megnövekedett költségterheiket részben áthárították ügyfeleikre.

Eközben a kínai szolgáltatóipari szereplők üzleti hangulata bár továbbra is optimista maradt, ezzel együtt héthavi mélypontra romlott a világgazdasági kilátások és az infláció miatti aggodalmak fokozódásának következtében.

A szolgáltatóipari és a hétfőn ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével kalkulált kínai kompozit BMI májusban 2023 májusa óta legmagasabb szintre, egyéves csúcsra, 54,1 pontra emelkedett az áprilisi 52,8 pontról. Az idei május volt zsinórban a 7. hónap, amikor a kínai kompozit BMI 50 pont felett állt, a kínai gazdasági teljesítmény növekedését jelezve.

A kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,7 pontra, 2022 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett májusban az áprilisi 51,4 pontról. Elemzők előzetesen minimálisan gyengébb adatra, 51,5 pontra számítottak. Május volt zsinórban a hetedik hónap, amikor a kínai feldolgozóipari BMI értéke 50 pont felett állt.