Gyorsan nő a magas keresetű lengyelek száma

Hírek2019. dec. 16.Növekedés.hu

Tavaly több, mint 32 ezren jutottak évi 77 millió forintot meghaladó összeghez.

Egy új jelentés szerint jelentősen nőtt azoknak a lengyeleknek a száma, akik évi 1 millió zlotynál (mintegy 77 millió forintnál) többet keresnek. 

A tavalyi év során 32 100 lengyel érte el ezt a bűvös számot, jóval, 38,4 százalékkal többen, mint 2017-ben, állítja a KPMG nemzetközi gazdasági tanácsadó vállalat egy új tanulmánya. Egyidejűleg nőtt a jól kereső lengyelek száma is. 

A 2018-as év gazdaságilag nagyon sikeres volt Lengyelország számára. A második legmagasabb GDP-növekedés, az alacsony munkanélküliség és dinamikusan emelkedő bérek lehetővé tették, hogy bővüljön azok száma, akik havi bruttó keresete meghaladta a 7100 zloty-t (mintegy 546 000 forintot)

– rögzíti a KPMG jelentése.

A jelentés kitér arra is, hogy a magas keresetűek szívesen vásároltak luxus és prémium kategóriás autókat, elegáns ruhákat és kiegészítőket, gyakran jártak szállodákba és wellness-üdülőkbe.

A luxustermékek és -szolgáltatások lengyelországi piacának értéke idén várhatóan 5,4 százalékkal bővül a tavalyihoz képest és eléri a 25 milliárd zloty-t (közel 2 ezer milliárd forintot). 

Az ország statisztikai hivatala szerint az átlagos bruttó havi kereset Lengyelországban október folyamán 5 213 zloty (mintegy 400 932 forint) volt.

A Grant Thornton tanácsadó műhely egy másik felmérése szerint a jelenlegi növekedési ütem mellett 50 évbe kerül, mire a lengyel keresetek az EU átlagához felzárkóznak.