Gyűlnek a felhők a tokiói olimpiai megnyitó felett

Hírek2021. júl. 20.Sz.A.

Egyre több a koronavírus fertőzött az olimpiai faluban, több mint két tucat esetet találtak eddig a sportolók, illetve a kísérőszemélyzet tagjai között. A hirdetők száma megcsappant, ráadásul hőhullám is várható a játékok helyszínén. A koronavírus járvány felfutása idején a japánok átoltottsága még mindig nagyon alacsony.

Nem javulnak a rákhalálozási adatok, az 1990-es és a 2000-es években, valamint napjainkban is ugyannyian halnak meg daganatos betegségekben: évente 30-33 ezren. A legkevesebb áldozatot, 30 ezer közelit 2005-ben és 1990-ben szedte a rák

Egyre több a koronavírus fertőzött az olimpiai faluban, több mint két tucat esetet találtak eddig. A hirdetők száma megcsappant, ráadásul hőhullám is várható a játékok helyszínén. A koronavírus járvány felfutása idején a japánok átoltottsága még mindig nagyon alacsony.

Egyre több japán nagyvállalat lép vissza az olimpiai játékok pénteki megnyitójáról, és a koronavírus terjedése miatt nem küldenek vezetőket az eseményre - írja a Japan Times.

A legfontosabb támogatók közül a Toyota, a Nippon és a Fujitsu vezetősége sem lesz jelen a megnyitón elsősorban a koronavírus esetszámok növekedése és a még mindig alacsony arányú átoltottság miatt.

Nézők amúgy is alig lesznek az eseményen: először tízezer, majd ötezer főben maximálták a létszámot a japán hatóságok, de a vírus terjedése miatt végül úgy döntöttek, hogy csak a legszükségesebb létszám lehet jelen a játékok nézőterén, és nézők nélkül rendezik a sporteseményeket. A japán fővárosban amúgy is vészhelyzetet hirdettek a koronavírusos esetek emelkedő száma miatt. 

Az átoltottság szintje az első dózissal rendelkezők körében mindössze 30 százalék körüli.

Japánban eddig 840 ezer koronavírus fertőzést és 15 055 halálesetet regisztráltak eddig, és a napi új esetek száma a fővárosban emelkedett, és 1400 körül alakult a napokban.

A sportolók, a kísérő személyzet, illetve az olimpiai faluban dolgozóknál eddig több mint két tucat koronavírusos esetet találtak, a Japan Times összesen 55 esetről tud. A The Guardian szerint július elseje óta 67 esetet regisztráltak az olimpiára akkreditáltak körében.és még nem érkezett meg mindenki az eseményre.

A hirdetések szempontjából is nagy az elbizonytalanodás: a Toyota már bejelentette, hogy visszafogja az olimpiára készült reklámjait a helyi tévécsatornákon, a Bridgestone gumigyár pedig nem sugároz majd reklámspotokat.

A Nomura befektetőház és a Mizuho Financial Group továbbra is a legnagyobb hirdetők között marad, akárcsak az Eneos energiaipari óriás.

További probléma, hogy a modernkori történelemben először nézők nélküli sportesemény idején nagyon magas lesz a hőmérséklet a japán fővárosban, előrejelzések szerint rekordhőségre lehet számítani.

A lakosságot továbbra is nagyon megosztja az olimpia mostani megrendezése, a többség az ismételt halasztás pártján lett volna - az olimpia előtt készült felmérések szerint.

A megnyitó rendezvényt július 21-én tartják Tokióban.