"Ha még több pénzre lesz szükség, akkor a kormányzat kész cselekedni" - ígérte az amerikai pénzügyminiszter

Hírek2020. ápr. 27.MTI

Az amerikai gazdaság nyáron talpra állhat, ha a következő két hónapban újraindítják a koronavírus-járvány miatt leállított termelést - jelentette ki Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

A tárcavezető szerint a közel háromezer milliárd dollár értékű gazdasági élénkítő csomagok júliusra, augusztusra hozna eredményt, attól függően, hogy az egyes államokban mikor indítják újra az üzleti életet.

A miniszter úgy fogalmazott,

"példátlan mennyiségű pénzt nyomunk a gazdaságba az élénkítésre, több ezermilliárd dollárt, és ennek meglesz a hatása".

Mnuchin próbálta kicsinyíteni a kongresszusi költségvetési hivatal előrejelzéseit a munkanélküliség növekedéséről és a hazai össztermék csökkenéséről, és úgy vélte, hogy a Goldman Sachs bankház elemzőinek a világgazdasági válságról szóló előrejelzései szintén nem helytállóak. "Ezeket az előrejelzéseket a jelenlegi egészségügyi helyzetre alapozva fogalmazták meg" - mondta.

Hozzáfűzte: ha még több pénzre lesz szükség, akkor a kormányzat kész még több pénzt a gazdaságba nyomni. "De ezt csakis kétpárti támogatással tesszük meg" - fogalmazott.Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje közben további gazdaságélénkítő csomagokat sürgetett. A Politico című lapnak adott interjújában a politikus úgy fogalmazott: a következő gazdasági csomagnak "az ördögbe is, nagyobbnak kell lennie 2000 milliárd dollárnál". Egy több mint 2000 milliárdos gazdaságélénkítő csomagot a múlt hónapban fogadott el a szövetségi kongresszus. Biden szerint több pénz kell az egyes tagállamoknak és városoknak, hogy "ne bocsássanak el rengeteg tanárt, zsarut és tűzoltót".