Lehet, hogy Trump az olajárba bukik bele

Elemzések2020. ápr. 22.Növekedés.hu

Az irányadó amerikai olajjegyzések negatív tartományba zuhantak - először a történelem folyamán. A kereslet a koronavírus-járvány miatt folyamatosan esik, a világ olajban fürdik, a tároló kapacitások megteltek - a kitermelők a vevőknek fizetnek, hogy ne kelljen a kutakat leállítani.

Az amerikai kontinensen irányadó West Texas Intermediate (WTI) típus tőzsdei jegyzései 250 százalékkal zuhantak hétfőn, a hordónkénti ár egészen a -40,32 dollárig zuhant, teljes a káosz az olajpiacon. (A jegyzés később felfelé korrigált, egészen mínusz 25,16 dollárig.)

A fejlemények tragikusak lehetnek Trump elnök újraválasztása szempontjából, aki politikai tőkét próbált meg abból kovácsolni, hogy rávegye az OPEC-et és Oroszországot az árak stabilizálására. Az USA a világ legnagyobb olajkitermelője a kőzetrepesztéses technológia révén.

Ez azonban jelenleg azt is jelenti, hogy a legnagyobb veszteséget is az amerikai olajszektor termeli. Trump elnök amerikai energia dominanciáról szóló doktrínája megbukott.

Az Európában irányadó Brent nyersolaj típus a londoni kereskedésben hétfőn 9 százalékkal 25 dollárra esett. A Brent típusú olaj tengeri kitermelésből származik, így könnyebb tankhajókba tölteni és szállítani. Az amerikai Oklahoma államban lévő elosztóközpont tartályai azonban csurig vannak - a szárazföldi kitermelésből. A júniusi szállításra vonatkozó határidős WTI jegyzések 16 százalékkal 20 dollárra estek.

Elemzők szerint a határidős árakat is csak az tartja, hogy néhány befektető gyors felpattanásra spekulál a piacon. Januárban még 65 dollár körül állt az olajár Európában és az USA-ban is.

Amerikai olajpiaci elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet további romlása várható. Jelenleg 20 millió körüli a munkanélküliek száma az USA-ban, egyre kevesebb amerikai vezet, a kereslet így a szokásosan erős nyári hónapokra történelmi mélypontra süllyedhet.

Az elmúlt időszakban erős spekuláció zajlott a tárolókapacitások piacán. A kapacitásokat lefoglalók arra játszottak, hogy egyre lejjebb nyomják az árakat, így minél olcsóbb olajjal töltsék meg a tartályokat az azonnali piacról - majd adják el azt a határidős piacon jóval drágábban. Az azonnali és a határidős piacok jegyzései közötti ekkora különbség azonban valószínűleg nem tartható fennt - így a határidős árak zuhanása is bekövetkezhet.

Az OPEC legnagyobb kitermelője Szaúd-Arábia és Oroszország amerikai nyomásra a kitermelés 10 százalékos csökkentéséről állapodott meg a közelmúltban. Azonban már akkor is látszott, hogy ez kevés lesz az árak stabilizálásához, túl nagy a kieső fogyasztás.

Az amerikai olajkutak egy része, a kisebbek már kénytelenek voltak leállni. A nagyobb, tőkeerősebb, olcsóbban kitermelők kivárnak, igyekeznek minél tovább kitolni a kitermelés leállítását. A leállítás és az újraindítás költségei nagyon magasak, ráadásul az újraindítás időben is sokáig tart.

A Goldman Sachs (GS) befektetési bank előrejelzése szerint a globális kereslet április közepére napi csaknem 19 millió hordóval eshetett. Ekkora kiesés már súlyosan érinti az olajtársaságok finomítóinak árrését. A kutak, illetve a finomítók leállása a GS szerint az árak megugrásához vezet majd - hosszabb távon. Előrejelzésük szerint az idén a negyedik negyedévben a Brent 40 dollárig kapaszkodhat vissza. Ha a járvány végeztével visszaáll a hagyományos kerékvágásba a világgazdaság, erős inflác9ós hatású olajár emelkedéssel kell számolni - jósolja a befektetési bank.