Háború: Megsemmisítő vereséget ígér Moszkva

Hírek2023. feb. 3.Sz.A.

Megduplázza az Ukrajnának szánt katonai segélynyújtást az Európai Unió, így 15 ezer ukrán katona kiképzését vállalja - jelentette be kétnapos kijevi útja elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Megerősítette, hogy az Unió egy tizedik szankciós programot tervez, melyet február 24-ig elfogadnak - írja napi haditudósításában a The Guardian.

Az Unió a G7 csoporttal együtt árkorlátot vezetne be az orosz olajipari termékekre, hogy Moszkva minél kevesebb bevételhez juthasson külföldről. A már bevezetett és korábban életbe lépett olajársapka napi 160 millió dollárba kerül Oroszországnak az EU számítása szerint.Az újabb ársapkáról és a szankciós csomagról az uniós tagállamok még nem állapodtak meg. Február 5-én lép életbe a finomított olajra vonatkozó behozatali tilalom, melyre Magyarország, Csehország, és Szlovákia is mentességet kapott.

- Az ukrán ügyészséggel együtt lépne fel az Európai Unió, egy új nemzetközi bírósági központot hoznának létre, hogy kivizsgálják a háborús bűnöket - mondta tegnap a Bizottság elnöke.

- Az Európai Parlament tegnap elfogadott egy csatlakozási menetrendet Ukrajna számára. Denisz Smihal ukrán kormányfő szerint "akár két év múlva belépnének az EU-ba", de valójában a folyamat ennál sokkal több időt venne igénybe.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további, Oroszország elleni szankciók kivetését kérte az Uniótól, és bejelentette, hogy egy újabb csomagról tárgyaltak az Európai Bizottság elnökével. Zelenszkij szerint a szankciók elfogadása kissé lelassult, miközben Moszkva egyre jobban alkalmazkodik az eddigi szankciókhoz.

- Rishi Sunak brit kormányfő bejelentette, hogy "még hónapokig, ha nem évekig" is eltarthat, mire Nagy-Britannia újabb vadászgépeket küld Ukrajnának, ezért ennél hatákonyabb módon szeretnék segíteni az országot.

- A háború kezdetének évfordulójára, február 24-re tervez nagy offenzívát az orosz haderő - Oleg Reznikov orosz védelmi miniszter szerint. Mint mondta, a szeptemberi részleges mobilizáció során behívott újoncok valós száma 500 ezer körül alakulhat

- Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország képes választ adni a nyugati államok fegyverszállítmányaira. Putyin erről a sztálingrádi csata 80. évfordulóján beszélt, mint mondta: tévednek, akik azt hiszik, Ukrajna megnyerheti ezt a háborút. "Meg kell érteniük, hogy egy modern háború Oroszország ellen teljesen más lett".

- Az orosz hadiipari gyárak jelentős mértékben emelik a termelési mennyiséget, ami "megsemmisítő győzelmet hoz a frontokon" - mondta Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

- Rakétákkal támadta Kramatorszk városát és Herszon tartományt az orosz haderő csütörtökön, több civil lakos életét vesztette, a halottak száma nem ismert.

- Szevasztopolban tűz ütött ki egy munkásszálláson, ahol a szevasztopoli autópályát építő munkások laktak, nyolcan életüket vesztették.

- Az ukrán frontszolgálat után dezertált orosz hadnagy, Konstantin Jefremov a Guardiannak részletesen beszámolt arról, hogyan kínozzák orosz katonák az ukrán hadifoglyokat. - Két hónapon belül működtethetik Ukrajnában az Olaszország és Franciaország által küldött SAMP/T rakétavédelmi rendszereket, melyek az orosz rakétatámadások kivédésében segíthetnek - mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter.

- Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a német Bild magazinnak adott interjúban bejelentette, hogy Lengyelország kész F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának, ha erről megállapodás születik a NATO-szövetségesek körében.