Háború: hullanak az oroszok - egy nap alatt majdnem ezret megöltek az ukránok

Hírek2023. feb. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 343-dik napján:

- Az ukrán vezérkar szerdai hadijelentésében azt írta, hogy előző nap mintegy 920 orosz katona halt meg Ukrajnában, az orosz hadsereg embervesztesége velük együtt elérte a 128 420-at.

- Az oroszbarát Luhanszki Népköztársaság állítása szerint keleten Bahmut városát majdnem körülzárták.

Vitalij Kiszelev ezredes szerint „Bahmutot gyakorlatilag három oldalról befogták” az oroszok.

- Moszkva nem hunyhat szemet afelett, hogy a NATO teljes infrastruktúrája ellene dolgozik - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. "Látjuk, hogy a NATO teljes katonai infrastruktúrája az Oroszországi Föderáció ellen és az ukrán rezsim javára dolgozik, beleértve a hírszerzést - a műholdakat és repülőgépeket - is" - hangoztatta Peszkov.

- Egy év alatt, 2023. január 1-ig 555 332 fővel csökkent Oroszország lakossága - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat által szerdán közölt adatokból.

- Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai tárca feladata" - mondta Putyin. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a megrongálódott házakat helyre kell állítani az orosz határ menti régiókban,

illetve kártalanítást kell biztosítani az ukrán belövések következtében elpusztult lakóingatlanok és egyéb vagyontárgyak után.

- Európa túljutott a földgázellátási válság legnehezebb időszakán, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően elkerülte a legrosszabb ellátási forgatókönyvek megvalósulását - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott szektorelemzésében.

- A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium kedden az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot, amiért Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken.

A tárca szóvivőjén keresztül tudatta, hogy a szerződést továbbra is nemzetbiztonsági érdekének tekinti.

- Továbbra is heves harcok dúlnak a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Bahmut városánál, az elmúlt nap során 151-szer lőtték az orosz erők a várost védő ukrán katonák állásait - közölte Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője szerdán a Szuszpilne televízió műsorában.

- Olaf Scholz német kancellár után Robert Habeck alkancellár is elutasította, hogy Ukrajnát nyugati harci repülőgépekkel támogassák.

- Orosz rakéta megsemmisített egy lakóházat a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában szerdán késő este. Legalább ketten meghaltak és heten megsérültek – közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó.

- Heves harcok folytatódtak Kelet-Ukrajnában, ahol orosz csapatok próbálnak teret hódítani Lyman közelében.

- Spanyolország kezdetben négy-hat Leopard harckocsit küld Ukrajnába – írja az El País.