Háború: a cseheknek elege van Ukrajna támogatásából?

Hírek2023. márc. 12.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 381-dik napján:

- Mintegy 20-25 ezren tüntettek szombaton délután Prágában a magas infláció és a nyugdíjtörvény módosítása ellen. A demonstrálók követelték az Oroszország által megtámadott Ukrajna katonai támogatásának leállítását, valamint Petr Fiala miniszterelnök kormányának lemondását.

- Bahmutnál továbbra is heves harcok folynak. Az elmúlt négy napban az orosz Wagner-csoport erői átvették az irányítást Bahmut keleti felének a nagy részén, míg az ukrán erők nyugat felé tartották, és lerombolták a legfontosabb hidakat a Bahmutka folyó felett, amely jelenleg a frontvonalat jelzi – közölte a brit védelmi minisztérium.

- Az ukrán katonai szóvivő szombaton közölte, hogy Bahmutban az elmúlt 24 órában több mint 500 orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Szerhij Cserevaty elmondta, hogy az oroszok 16 támadást indítottak ezalatt az idő alatt, és 23 összecsapásra került sor Bahmutban. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz félkatonai csoport vezetője szombaton azt mondta, hogy erői Bahmut közigazgatási központjának közelében vannak.

- Három civil halt meg szombaton a dél-ukrajnai Herszonra mért orosz csapásokban – közölték regionális tisztviselők.

- Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint Oroszország több mint 40 500 alkalommal bombázta Ukrajnát a háború kezdete óta.

- A héten az orosz rakétacsapások részben Zaporizzsja „kritikus infrastruktúráját” célozták meg – írja a Kyiv Independent.

- Kanada bejelentette az orosz alumínium- és acéltermékek behozatalának a tilalmát.

- Az orosz és a fehérorosz sportolók olimpiai tilalmának fenntartását célzó nyomásgyakorlásra kérte a legnagyobb szponzorcégek nagy-britanniai érdekeltségeit szombati levelében a brit kulturális miniszter.

Lucy Frazer, a sportügyekben is illetékes tárca vezetője a szakminisztérium által ismertetett levelet az Airbnb, az Alibaba, az Allianz, az Atos, a Bridgestone, a Coca-Cola, a Deloitte, az Intel, az Omega SA, a Procter and Gamble, a Samsung, a Toyota és a Visa nagy-britanniai vezérigazgatóinak küldte el. Ezek a vállalatok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos partnerei.