Az életüket értünk kockáztatják, de mennyiért? – A budapesti tűzoltók mindennapjai

Elemzések2023. márc. 12.D.J.

A tűzoltók szigorú napirend szerint tevékenykednek: 24-48 órás váltásos rendben dolgoznak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a növekedés.hu-nak azt is elárulták mennyit keres egy kezdő tűzoltó és hogy mi lesz azokkal, akik a munkájuk közben lesérülnek.

Bár mint annyi más dicsérő jelző a „hétköznapi hős” is kicsit el lett már koptatva az évek folyamán, ám ha vannak olyanok, akik ezt a titulust igazán megérdemlik azok a tűzoltók. Hisz sokszor saját testi épségüket is kockáztatják azért, hogy másokon segítsenek.

A főváros és az agglomeráció tűzvédelmét 18 laktanyában egyébként naponta csaknem 230 tűzoltó biztosítja. De hogyan is telik egy napjuk?

Nos, a tűzoltók 24-48 órás váltásos rendben dolgoznak, minden szolgálati csoport huszonnégy órát tölt a laktanyában. Három szolgálati csoporttal az év minden napján folyamatos a készenlét. A szolgálat hat óra negyvenöt perckor a váltással kezdődik.

A bent lévő állomány számára – ha éppen nincs éjjeli, vagy hajnali riasztás – az ébresztő 5:45 órakor van

árulták el a növekedés.hu-nak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál.

A váltás során a tűzoltók átvizsgálják a saját bevetési védőruházatukat, majd a tűzoltó járművek és az azokon málházott szakfelszerelések meglétét, működőképességét ellenőrzik előírt rendben. A motoros kisgépek üzemképességéről próbaindítással győződnek meg.

A gépjárművezetők úgynevezett fékpróba során ellenőrzik a járművet, ilyenkor próbálják le a járművekbe beépített szivattyúkat és megkülönböztető hang- és fényjelzéseket is. A váltás végén jelentést tesznek a szerek, működőképességéről, a felszerelések hiánytalan meglétéről.

Minden reggel rádiópróbát is végrehajtanak, amely során az összes készenléti szer rádióját próbahívással ellenőrzik. Ezt követően a reggeli következik.

Az ebédidőig az állomány elméleti és gyakorlati, úgynevezett szerelési foglalkozásokon vesz részt. Itt a helyi sajátosságok figyelembevételével, káresetek tapasztalatait felhasználva gyakorolják a különböző szabályzatokban foglalt fogásokat. Ez idő alatt nyílik lehetőség a szerek, a szertár, a körletek és felszerelések rendezésére, karbantartására is.

Két percen belül el kell tudni hagyni a laktanyát

A délután folyamán sportfoglalkozások vannak, továbbá alaki foglalkozást hajt végre az állomány. Az esetleges riasztások miatt elmaradt képzések pótlására is ilyenkor van lehetőség.

Délután hat órától takarodóig, vagyis este tízig az állomány kötetlenül töltheti idejét.

Este tíz órától ébresztőig van lehetősége az állománynak a hálókörletekben pihenni. Természetesen, mint ahogy napközben, úgy éjszaka, pihenőidőben is figyelni kell rá: ha jön a riasztás akkor 120 másodpercen belül el kell tudni hagyni a laktanyát.

Tűzoltási bemutató az E.ON és a Katasztrófavédelem egyik korábbi közös sajtóeseményénTűzoltási bemutató az E.ON és a Katasztrófavédelem egyik korábbi közös sajtóeseményén

Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a körletek, a szerek, felszerelések rendbetételével készülnek fel a váltásra. A váltást követően indulhat haza a lelépő állomány.

A napirend betartását a riasztásokhoz igazítják az adott nap szolgálatparancsnokai.

Több riasztás vagy egy elhúzódó, több órán át tartó beavatkozás esetén előfordulhat, hogy a napirend egyáltalán nem tartható. Ilyenkor az elmaradt foglalkozásokat későbbi szolgálatok alkalmával pótolják.

Tavaly a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységeit Budapesten és az agglomerációban több mint tizenhatezer alkalommal riasztották beavatkozást igénylő káresetekhez. Ennek egyik részét a tűzoltási feladatok tették ki, a beavatkozások többségét azonban műszaki mentést igénylő balesetek adták.

Alkalmassági vizsga nélkül nem megy

Tűzoltás során a tűzoltótömlők és sugárcsövek szinte minden esetben használatban vannak, de a légzőkészüléket, vagy a hőkamerát is sok esetben alkalmazzák. A tűzoltójárművek felszerelésében minden olyan eszköz és szerszám megtalálható, amelyre a tűzoltóknak egy-egy beavatkozásnál szüksége lehet.

A járműveken lévő felszerelések egy-egy speciálisabb felszereléstől eltekintve napi használatban vannak. A műszaki mentések során jellemzően kéziszerszámokat és különböző kisgépeket – például láncfűrészt, vagy akkumulátoros gépeket – alkalmaznak a tűzoltók.

A felszerelés kapcsán az Igazgatóságnál elmondták: „Az általunk használt eszközök az EU országaiban is általánosan elterjedt típusok.”

Ha esetleg valaki gondolkodik azon, hogy belevágjon a tűzoltó pályába annak érdemes tudnia, hogy a jelentkezéshez érettségi vagy szakiskolai végzettség szükséges. A felvétel előtt egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálat is kell.

Ez a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatott hivatásos állomány és rendvédelmi igazgatási alkalmazotti állomány alkalmasságvizsgálatáról szóló BM rendelet előírásai szerint történik.

A kezdő beosztott tűzoltó illetménye egyébként bruttó 395 178 forint.

A szolgálat felső korhatárának elérésekor lehet nyugállományba vonulni. Ez ma hatvanöt év. Kérelemre a 60 éves kor betöltésekor nyugdíj előtti rendelkezési állományba lehet kerülni, ha az illető rendelkezik tényleges harminc év hivatásos szolgálati jogviszonnyal.

A riasztások számához és a tűzoltói beavatkozások fokozott veszélyességéhez képest a szolgálati balesetek száma alacsony. Amennyiben szolgálatképtelenséggel járó baleset következik be, az érintett kolléga 100 százalékos táppénzt kap. Amennyiben kára keletkezett, a munkáltató a jogos kárigényét megtéríti. A Belügyminisztérium a teljes személyi állományára élet- és balesetbiztosítást kötött.

árulták el érdeklődésünkre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál.

A rácsok bezavarhatnak a mentésnél

Mint hozzátették: gyakori, hogy a megkülönböztető jelzést használó tűzoltójármű haladását akadályozzák, holott ilyenkor minden másodperc számít. Ráadásul egy tizenhat tonnás tűzoltóautóval nehezebb gyorsítani vagy lassítani, mint egy személyautóval. A közlekedők úgy tudják segíteni a vonuló egységek munkáját, ha komolyan veszik a szirénázást és elsőbbséget adnak nekik.

Mint kiemelték: segítség lehet továbbá, ha a tűzoltók számára útban lévő autónkkal odébb parkolunk, amennyiben ezt kérik.

A biztonsági ajtók, folyosói rácsok, egyéb lezárások késleltetik a tűzoltók bejutását baj esetén, de rendelkeznek a felnyitásukhoz szükséges eszközökkel. Fontos azonban, hogyha valaki az értékeit ilyennel védi, azok felszerelésénél legyen figyelemmel a tűzvédelmi előírásokra.

Szinten segít a tűzoltóknak, ha valaki füst- és szén-monoxid-érzékelőt is használ. Ezek a berendezések a veszély korai fázisában jeleznek, így a gyors segélykéréssel megelőzhető a nagyobb, komolyabb esemény kialakulása.