Háború: a fordulat eljött - amerikai ballisztikus rakétákkal bombázzák az oroszokat

Hírek2024. ápr. 25.D.J.

Ez történt az ukrán háború 791-dik napján:

- A 300 kilométeres távolságban lévő célpontok eltalálására is alkalmas ATACMS nagy hatótávolságú rakéták már ebben a hónapban megérkeztek Ukrajnába Joe Biden elnök utasítására, mielőtt az amerikai biztonsági csomagot szerdán elfogadta a kongresszus - közölte a külügyminisztérium.

Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője kifejtette, hogy a fegyverek egy Ukrajnának szánt márciusi segélycsomag részét képezték - nem pedig a kongresszus által most jóváhagyott és Joe Biden által aláírt csomagét. "Ezt nem jelentettük be a kezdetekkor, hogy Ukrajna kérésére fenntartsuk az operatív biztonságot".

Ukrajna elkezdte használni a nagy hatótávolságú ATACMS-okat. A múlt héten egy orosz katonai repülőteret bombázott a Krímben, az elmúlt napokban pedig orosz erőket egy másik megszállt területen - mondta két amerikai tisztviselő az Associated Pressnek névtelenségük megőrzése mellett.

Egyikük elmondta, hogy a Biden-kormányzat korábban figyelmeztette Oroszországot, hogy ha nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat használ Ukrajnában, Washington ugyanilyen képességet biztosít az ukránoknak.

Christopher Grady admirális, az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának alelnöke az Associated Pressnek azt mondta, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek segíthetnek Ukrajnának kiiktatni az orosz logisztikai és csapatkoncentrációkat a frontvonalak mögött. Elmondta, hogy a szállításukról szóló döntést alaposan és hosszasan mérlegelték.

- Az ukrán külügyminiszter dicsérte az amerikai politikusokat, amiért jóváhagyták a régóta halogatott 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának, de azt mondta, hogy a nyugati szövetségeseknek fel kell ismerniük, hogy "az európai béke korszaka lejárt", és hogy Kijevnek elkerülhetetlenül több segítségre lesz szüksége az Oroszországgal szembeni küzdelemhez – írták meg a Guardian tudósítói.

- Ukrajna a szerdán közzétett jogszabály szerint leállította az új útlevelek kiállítását a külföldi irodákban egyes katonai korú férfi állampolgárok számára. A bejelentés egy nappal azután történt, hogy az új mozgósítási törvény végrehajtásáig felfüggesztették a külföldön élő 18 és 60 év közötti férfiak konzuli szolgáltatásait.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az útlevelek felfüggesztése csak az új kérelmekre vonatkozik, és a korábban benyújtott kérelmeket teljesítik.

A lengyelországi Varsóban ukránok százai tolongtak a bezárt útlevélhivatal előtt. "Ez egy harc a hadsereg elől menekülő emberek ellen" - mondta Maksym, egy 38 éves teherautósofőr. "Nem kérdezik meg tőlünk, hogy milyen alapon mentünk külföldre... Miért vagyok én behívókikerülő, ha legálisan mentem külföldre?".

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy ukrán gyermekek egy csoportja "Katarban van orvosi, mentális és szociális gyógyulás céljából”. "Mindannyiukat korábban erőszakkal deportálták Oroszországba, de baráti Katar közvetítői erőfeszítéseinknek köszönhetően szabadon engedték őket" - mondta Zelenszkij.

- Ukrán drónok támadtak olajipari létesítményeket Nyugat-Oroszországban - erősítették meg szerdán kijevi védelmi források. A nyugat-oroszországi Szmolenszk és Lipecszk régiók tisztviselői jelentették be először a támadásokat, ukrán pilóta nélküli légi járműveket hibáztatva az energetikai létesítményekben keletkezett tüzekért.

Egy másik dróntámadás célpontja a délebbre fekvő Lipcsec régió volt, ahol kohászati és gyógyszeripari létesítmények találhatók - közölte Igor Artamonov kormányzó. Az orosz erők csapást mértek

egy ukrán dróngyártó üzemre és az ukrán hadsereg üzemanyagraktárára - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.