Háború: a konfliktus kezdete óta nem volt példa olyan csapásra, amelyet Oroszország most véghez vihetett

Hírek2024. szept. 13.D.J.

Ez történt az ukrán háború 932-dik napján:

- Ukrajna csütörtökön azzal vádolta meg Oroszországot, hogy stratégiai bombázókkal csapást mért egy civil gabonaszállító hajóra a Fekete-tenger vizein, a NATO-tag Románia közelében, ami tovább fokozta a feszültséget Moszkva és a katonai szövetség között.

Ez volt az első alkalom, hogy Moszkva 2022. februári inváziójának kezdete óta rakéta csapódott be a tengeren egy gabona-szállító civil hajóba.

Zelenszkij elmondta, hogy az Egyiptomba ukrán gabonát szállító hajót az éjszaka folyamán találta el egy orosz rakéta, közvetlenül azután, hogy elhagyta az ukrán felségvizeket. Áldozatok nem voltak - mondta. Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter szerint a csapás „a hajózás szabadsága és a globális élelmiszerbiztonság elleni arcátlan támadás” volt.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete „határozottan elítélte” a támadást, és azt mondta, hogy Oroszország a felelős. Az ENSZ szóvivője szerint az incidens emlékeztető arra, hogy a Fekete-tengeren a polgári hajók még mindig veszélyben vannak.

- Keir Starmer brit miniszterelnök Washingtonba utazik, hogy „stratégiai megbeszélést” folytasson Joe Biden amerikai elnökkel Ukrajnáról és a Közel-Keletről. A megbeszélésen várhatóan szóba kerül majd egy olyan döntés is, amely lehetővé teszi, hogy részben brit gyártmányú Storm Shadow rakétákkal Ukrajna nagyobb hatótávolságú támadásokat indíthasson Oroszországon belül. Starmer hozzátette, hogy nem akarnak békemegállapodást erőltetni Ukrajnára.

„Végső soron ez egy olyan megbeszélés, amelyet Zelenszkij elnöknek kell vezetnie” - mondta Starmer.

Starmer közölte Vlagyimir Putyinnal, hogy az orosz elnök kezdte a háborút Ukrajnában, és bármikor véget vethet neki, miután az orosz vezető figyelmeztette, hogy a nagy hatótávolságú brit rakéták orosz területre történő bármilyen bevetése háborúba sodorja a NATO-t.

- Oroszország szerint erői 10 települést foglaltak vissza, miután ellentámadást indítottak a kurszki régióban, hogy kiszorítsák a határon öt hete áttörő ukrán csapatokat. A heves harcok folytatódása mellett az orosz védelmi minisztérium felsorolta annak a 10 településnek a nevét, amelyet elmondása szerint visszafoglalt, jelentős csapást mérve ezzel Kijevre. Zelenszkij elismerte, hogy orosz ellentámadás indult.

- Egy ukrán kormányzati ügynökség szerint tavaly több mint 30 millió dollár értékben nyugati gyártók által gyártott repülőgép-abroncsokat importáltak Oroszországba közvetítőkön keresztül a szankciók ellenére.

- Orosz csapások miatt az északkelet-ukrajnai Harkiv régió egyik falujában három ember meghalt és kilenc megsebesült - közölték a regionális ügyészek.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, és a térsége gyakori célpontja az orosz támadásoknak.

A belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a mentőszolgálatok dolgoztak az első támadás helyszínén, amikor a moszkvai csapatok ismét lőtték a helyszínt. A sérültek között három mentő volt.

- Száz ember gyűlt össze csütörtökön a kijevi központi zsinagógában, hogy lerója kegyeletét Ukrajna főrabbijának fia előtt, aki az oroszok elleni harcban esett el.