Kiderült, hogyan áll Trump támogatottsága a vita után

Hírek2024. szept. 13.Növekedés.hu

Nem lesz következő elnökjelölti vita, Donald Trump erről sajt közösségi oldalán nyilatkozott. A reuters felmérése szerint 47:42 százalék Harris, illetve Trump támogatottsága irszágosan, azonban az elnökválasztás végső eredményét a billegő államok döntik el, ahol szoros a csata és több helyen Trump vezet.

A szerdai elnökjelölti vita után Kamala Harris demokrata alelnök országos támogatottsága 47 százalék, míg Donald Trump korábbi elnöké 42 százalékon áll - a Reuters/Ipsos felmérése szerint, melyet csütörtökön zártak le.
 
A megkérdezettek 53 százaléka Harrist, 24 százaléka Trump nyerte a vitát, a többiek szerint egyikük sem nyert, vagy nem adtak választ.
Az ABC News által rendezett vitát 67,1 millióan nézték a Nielsen felmérése szerint, összehasonlításként a Trump/Biden vitát 51 millióan követték júniusban.
 
A fivethirtyeight felméréseket összegző oldal szerint a különbség kisebb: 47,1%- 44,3% Harris javára, és a billegő államokban ennél szorosabb a küzdelem, több államban is Trump vezet, vagy minimális a különbség.
 
Az amerikai elektori rendszer alapján az úgynevezett csatatér államok felértékelődnek, minimális szavazat-különbséggel lehet nyerni egy-egy állam összes elektorát.
 
A másik nagy kérdés, hogy a demokraták szavazatra tudják-e váltani a támogatottságot, mennyire tudják mozgósítani a szimpatizánsaikat.
Sokaknak szimpatikus Harris, ám az alelnöki pozíció hagyományosan nem sok teret enged a legfontosabb elnöki döntésekbe, így a vita fő tétje Kamala Harris pozicionálása volt.