Háború: A Moszkva elleni dróntámadást megtorolták az oroszok

Hírek2023. aug. 7.Sz.A.

Nyugat-ukrajnai légibázisok ellen intézett támadást az orosz légvédelem vasárnap, miután megsemmisítettek egy Moszkva ellen irányított ellenséges drónt.

A vasárnap hajnali orosz drón- és rakétatámadás-sorozatban hat ember vesztette életét, és egy vérellátó központ is megsemmisült. A támadás Oroszország részéről a Fekete-tengeri flottáját ért pénteki támadásra adott válasz volt.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az iránított bombával lerombolt vérellátó központ elleni támadást háborús bűncselekménynek nevezte - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- A támadások ellenére Zelenszkij jelentős ukrán eredményekről beszélt, kiemelve a német és az amerikai légvédelemi eszközök szerepét. A támadásban összesen 178 drónt – 87 Sahed típusú iráni drónt is, valamint 65 különböző rakétát használt az orosz hadsereg – közölte az elnök.

- Az  oroszok által elfoglalt Krím-félsziget egyik hídját és három utat is rakétatámadás ért a terület orosz kormányzója szerint, egy civil autóvezető megsérült.

- Vasárnap reggel egy Moszkva felé tartó ellenséges drónt semmisített meg az orosz légvédelem, a főváros Vnukovó repterén ismét átmenetileg fel kellett függeszteni a légi forgalmat.

- Orosz források szerint nyugat-ukrajnai területeken katonai légibázisokat támadt az orosz hadsereg, minden célpontot eltaláltak Kmelnitszkij és Rivne tartományokban.

- A területek ukrán vezetői szerint az orosz rakétákat még a lvegőben megsemmisítették, de a lehulló törmelékek károkat okoztak lakóházakban, kukturális intézményekben, egy buszállomáson és egy gabonatárolóban.

- Az Ukrajnát jelképező Ukrán Anya szobor kezében a sarló és kalapács szimbólumokat eltávolították, helyére az ország címerét helyezték el. Ezzel a kommunista múlt helyett az ukrán kulturális identitás hangsúlyozása az ukránok célja.

- A hétvégén Szaúd-Arábiában tartott békekonferencián 40 ország képviselői vettek részt, többek között Kínából, Indiából és az Egyesült Államokból. A konferencia eredmény nélkül ért véget,Mindössze annyit sikerült elérni, hogy újabb tanácskozásban állapodtak meg Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó szerint. Az újabb tanácskozásról egyelőre nem lehet részleteket tudni. A konferencián Oroszország nem vett részt.

- Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese vasárnapi Telegram-bejegyzésében a Dzsiddában Ukrajnáról folytatott nemzetközi konzultációra reagálva úgy vélekedett, hogy a rendezési folyamatnak csak akkor lesz esélye a sikerre, ha annak mindkét érintett fél a részese lesz és ha figyelembe veszi az új realitásokat is, beleértve Oroszország "új régióit" - írja az MTI.

Magukra a tárgyalásokra egyelőre nincs szükség. Az ellenségnek térden kell idecsúsznia, kegyelemért könyörögve

- írta a volt elnök és kormányfő.

Hozzátette, hogy ugyanakkor "nehéz elítélni a háború befejezésének vágyát".