Háború: a vesztükbe rohanhatnak az ukránok - nincsenek készen a tervezett offenzívára?

Hírek2023. ápr. 12.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 412-dik napján:

- Az amerikai hírszerzés állítólag februárban jelezte: előfordulhat, hogy Ukrajna nem tud elegendő csapatot és fegyvert összegyűjteni a tervezett tavaszi ellentámadáshoz. Az előzetes céljaikat az elfoglalt területek visszahódításáról valószínűleg nem fogják tudni mind elérni.

- Az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi a kiszivárgott hírszerzési iratok ügyét, de továbbra sem tudják, hogyan kerültek az internetre - ismerte el az amerikai védelmi miniszter Antony Blinken külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján kedden Washingtonban.

A kedd esti összegzések szerint mintegy 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre a közelmúltban,

amelyek az ukrán háborúról szóló tervek és adatok mellett érintik Dél-Koreát, Egyiptomot, és az Egyesült Arab Emirátusokat is.

- Ukrajnának több nagy hatótávolságú fegyverre van szüksége, és „kevesebb elmélkedésre a kiszivárogtatásokról” – mondta Mikhajlo Podoljak ukrán vezető elnöki tanácsadó.

- A Krím orosz-barát vezetője szerint Moszkva erői készen állnak egy esetleges ukrán támadásra. Mindezt napokkal azután nyilatkozta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megerősítette, hogy Kijev vissza akarja szerezni a Fekete-tengeri félszigetet, amelyet Oroszország 2014-ben elcsatolt Ukrajnától.

- Egy ENSZ jelentés szerint csaknem 8500 civil halt meg eddig az ukrán háborúban.

- Washington törvénytelennek tartja Evan Gershkovich amerikai újságíró oroszországi letartóztatását és őrizetben tartását - jelentette ki Joe Biden elnök kedden.

- Törvényt fogadott el az orosz parlament alsóháza kedden a katonakötelesek egységes nyilvántartásának létrehozásáról és az elektronikus behívó bevezetéséről. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a törvény a katonai nyilvántartás javításáról és korszerűsítéséről szól, és nincs "második mozgósítási hullám" az országban.

- A Romániába irányuló ukrán gabonaexport ideiglenes felfüggesztését kezdeményezte kedden közzétett állásfoglalásában a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt.

A legnagyobb román koalíciós párt szerint Romániának továbbra is támogatnia kell Ukrajnát és biztosítania kell a gabonatranzitot más európai uniós országok, illetve a fekete-tengeri kereskedelmi útvonalak felé, de a lengyel példára hivatkozva azt kérte a bukaresti külügyminisztériumtól:

kezdjen tárgyalásokat a kijevi diplomáciával arról, hogy az ukrán gabona ne jusson a román piacra.