Háború: alaposan meglepték az oroszokat - ekkora ukrán támadást rég láttak

Hírek2024. márc. 25.D.J.

Ez történt az ukrán háború 760-dik napján:

- Ukrajna csapást mért két orosz katonai hajóra, amelyek a Krím félsziget megszállt részén állomásoztak - közölte az ukrán hadsereg vasárnap. A célpontok a Jamal és az Azov hajók, egy kommunikációs központ és a fekete-tengeri flotta egyéb infrastruktúrái voltak.

"Ez volt az utóbbi idők legsúlyosabb támadása" - mondta Mihail Razvozajev, Szevasztopol oroszok által kinevezett kormányzója. Elmondása szerint egy 65 éves férfi meghalt, négy ember pedig megsebesült a csapásokban.

A közösségi médiában megosztott felvételeken egy nagy robbanás látható a városban.

- Lengyelország közölte, hogy magyarázatot követel Moszkvától, miután egy orosz rakéta megsértette a lengyel légteret egy Ukrajna elleni rakétatámadás során - írja Ashifa Kassam.

A NATO-tag Lengyelország emiatt fokozott készültségbe helyezte erőit. "Mindenekelőtt felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy hagyja abba az Ukrajna lakosai és területe elleni terrorista légitámadásokat, vessen véget a háborúnak és foglalkozzon az ország belső problémáival" - áll a lengyel külügyminisztérium közleményében.

A lengyel légtérsértés után Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete kijelentette, hogy Oroszország "továbbra is válogatás nélkül indít drónokat és rakétákat, nem törődve a civilek millióival, megsértve ezzel a nemzetközi jogot".

- Vasárnap egy földalatti gáztárolót támadtak meg Ukrajnában, miközben folytatódtak az orosz rakétatámadások az energetikai létesítmények ellen.

Az ukrán állami Naftogaz energetikai vállalat beszámolt a gáztároló elleni támadásról, de hozzátette, hogy a fogyasztók gázellátását nem érintette a támadás. Ukrajna gáztároló kapacitásának nagy része az ország nyugati részén található, és mintegy 30 milliárd köbméter gáz tárolására képes.

- Az ukrán energiaügyi minisztériumnál közölték, hogy Ukrajna növelte a villamosenergia-behozatalt és leállította az exportot a közelmúltbeli orosz támadások után, amelyek során a legnagyobb energiatermelő, a DTEK elvesztette kapacitásának 50 százalékát.

Oroszország pénteken támadta meg az ukrán áramtermelő és -átviteli létesítményeket, ami számos régióban jelentős áramkimaradásokat okozott.

- Volodimij Zelenszkij vasárnap esti videóbeszédében elmondta, hogy az orosz támadások gyakori célpontjának számító Harkiv több mint 200 ezer lakosa megbízható áramellátás nélkül maradt. Máshol helyreállt a hálózat - mondta az ukrán elnök.

Harkivban "szigorú menetrend" van érvényben az áramfelhasználásra vonatkozóan - mondta. A DTEK szerint gördülő áramszünetet rendeltek el az odesszai kikötővárosban.

- Szerhij Kovalenko, a Jaszno vezetője elmondta, hogy Oroszország az energiarendszer két részét - a termelést és az elosztást - támadta, és mind a hő-, mind a vízerőműveket célba vette.

"Az ellenség keményen lecsapott a hálózati csomópontokra és a transzformátorokra" - mondta. Az energiaügyi minisztérium szerint Oroszország vasárnap megpróbált megsemmisíteni egy kritikus energetikai létesítményt a nyugat-ukrajnai Lviv régióban.

A berendezések kigyulladtak, és a létesítményben megszűnt az áramszolgáltatás. Kijev térségében megrongálódtak az elektromos vezetékek, és két településen 1400 háztartás vesztette el az áramellátást.

- Oroszország vasárnap közölte, hogy a légvédelem válaszolt az Ukrajna által az oroszországi Belgorod régióra kilőtt 22 Vampire rakétára.