Háború: Embertelen télre készülnek Kijevben, rakétazápor zúdul az áramellátásra

Hírek2022. dec. 8.Sz.A.

Az orosz haderő több mint ezer rakétát lőtt ki, amivel Ukrajna áramellátását vették célpontba.

Apokaliptikus állapotok jöhetnek Kijevben, ha a télen folytatódnak a lakosságot is ellátó infrastruktúra elleni orosz támadások – mondta Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere az Interfax ukrán hírügynökségnek - számol be a The Guardian háborús összefoglalója.

- Vlagyimir Putyin tegnap figyelmeztetett, hogy hosszúra nyúlhat a háború. Az orosz elnök  cáfolta azokat a híreket, miszerint tömegesen dezertálnának orosz katonák a frontról.

Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának szerdai tanácskozásán úgy fogalmazott, hogy a "különleges hadművelet" hosszú folyamattá válhat, de már eddig is hozott "jelentős eredményeket" Oroszország számára.

Szerinte a háborút nem Oroszország kezdte. Az elnök úgy véli, hogy a nukleáris háború veszélye növekszik, de Moszkva a nukleáris fegyvereivel "nem hadonászik, mint egy borotvával" és úgy tekint rájuk, mint a védelem, az elrettentés eszközeire. Ugyanakkor nem vállalt garanciát azért, hogy Oroszország semmilyen körülmények között nem fogja elsőként bevetni ilyen típusú fegyvereit - írja az MTI.

- Olaf Scholz német kancellár szerint csökkent a nukleáris háború veszélye a nemzetközi nyomás hatására. Scholz egy interjúban úgy fogalmazott, hogy egy jelentős dolog változott a háborúban, Moszkva már nem fenyegetőzik atomfegyverek bevevetésével.

- Jens Stoltenbeng NATO főtitkár szerint Oroszország célja, hogy befagyassza a háborút a tél folyamán, és tavasszal új offenzívába kezdenek. A főtikár újabb fegyverszállításokat sürgetett Ukrajna számára, mert a békés megegyezés feltételei még nem adottak.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint újabb 31 gyanús csomag érkezett Ukrajna külképviseleteire 15 országban. Kijev ezt a megfélemlítés és a terror jeleként értelmezi.

- Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter a The Guardian hasábjain megjelent véleménycikkében azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy függesszék fel Csajkovszkij és más orosz zeneszerzők műveinek játszását, amíg nem ér véget a véres invázió.

- Az Európai Bizottság egy újabb, kilencedik szankciós csomagot javasolta bevezetni Oroszország ellen. A csomaglegalább kétszáz személyre és szervezetre terjednek majd ki, közöttük az orosz fegyveres erőkre, valamint egyes tisztjeire,a védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, köztük miniszterekre, tartományi kormányzókra és politikai pártokra. A lista a civilek elleni brutális és szándékos orosz rakétatámadások, az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása és az ukrán mezőgazdasági termékek ellopásának felelőseit tartalmazza.

Az Európai Bizottság szankciók bevezetését javasolja további három orosz bankkal szemben, beleértve az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot, hogy "tovább bénítsuk Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzautomatáit" - írja az MTI.

- A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby úgy reagált az orosz légibázisok elleni ukrán támadásra, hogy az ukrajnai háború az ország szuverenitásáról szól, amit nem tart tiszteletben Oroszország.

- A Kreml szerint az USA provokálja Oroszországot azzal, hogy újabb, ezúttal 800 millió dollár segítséget nyújt Ukrajnának.

- Nagy-Britannia néhány ezer NLAW páncéltörő fegyvert rendelt tegnap, amivel az Ukrajnának korábban adományozott 7000 fegyvert pótolnák – közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki szerint a brit fegyvereknek nagy szerepe van abban, hogy az ukránok tudnak védekezni az orosz előrenyomulás ellen.

- Brit parlamenti képviselők szerint a British Petrolnak fel kellene ajánlania a háború során – a Rosznyeft vállalatban lévő 19,5 százalékos résztulajdona kapcsán - keletkezett profitját Ukrajna újjáépítésére.

- Legalább 441 civil vesztette életét az orosz invázió legelső heteiben – állapította meg az ENSZ emberi jogi jelentése, amely szerint a szándékosság nem zárható ki az emberöléseknél.

- Az ukrán hadsereg pozíciójáról szivárogtatott ki információkat Oroszországnak egy ortodox pap, akit tegnap 12 év börtönre ítélt egy ukrán bíróság.