Kijevben már sorban állnak az ivóvízért

Hírek2022. nov. 1.Sz.A.

Rakétákkal lőtte Kijevet és más városokat az orosz haderő, a támadások célpontja a lakosság ivóvíz- és energiaellátása és más stratégiai fontosságú infrastruktúra. Kijevben sorban állnak a lakosok az ivóvízért. Az orosz haderő olyan afgán zsoldosokat toboroz havi 1500 dollárért, akik korábbban az elitkommandóhoz tartoztak.

Az ukrán főváros jelentős része vízellátás nélkül maradt, a város polgármestere szerint a lakosság 40 százaléka, közel 270 ezer lakás maradt vízellátás nélkül hétfő reggelre, az emberek ivóvízért állnak sorba – írja a The Guardian napi hadieseményeket feldolgozó összefoglalója.

Orosz források szerint csak katonai és energiaellátási célpontokat támadtak, Ukrajna azonban ezt cáfolja.- Kijev szerint hétfő reggel tíz régióban támadt energetikai létesítményeket az orosz haderő, több mint 100 település maradt áram nélkül. Az ukrán miniszterelnök szerint a kilőtt több mint 50 rakétából 44-et a levegőben megsemmisített – írja az MTI.

- A gabonakiviteli egyezség egyoldalú orosz felfüggesztése ellenére 12 gabonaszállító hajó el tudott indulni ukrán kikötőkből – jelentette az ukrán infrastrukturális minisztérium. Az ENSZ tegnap megerősítette, hogy a török vizeken tartózkodó 40 gabonaszállító hajón megszervezték a biztonsági felügyeletet, hogy tovább tudjanak haladni.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői sajtótájékoztatón megerősítette, hogy azért függesztették fel a gabonakiviteli egyezményt, mert dróntámadás érte a Fekete-tengeri orosz hadiflottát. Az ukrán városok elektromos hálózatának támadását is ezzel indokolta - írja a Reuters.

Putyin szerint az ukrán drónok azokat a tengeri folyosókat használják, amelyeket a gabonaszállító hajók számára tettek biztonságossá.

- Az ENSZ közvetítés által létrejött gabonaalkuban kijelölt biztonsági folyosók hadi célokra történő használata Moszkva szerint elfogadhatatlan.

Az orosz hadügyminisztérium garanciákat vár Kijevtől, hogy a jövőben a kijelölt biztonsági zónákat nem használja katonai célokra.- Az  ENSZ álláspontja ugyanakkor cáfolja Moszkvát: a szervezet segélyezésért felelős vezetője, Martin Griffiths szerint nem tartózkodott hajó a biztonsági övezetben amikor orosz források szerint támadás történt.

- Franciaország azon dolgozik, hogy az exportra szánt ukrán gabonát ne csak tengeri útvonalon, hanem szárazföldi folyosókon is ki lehessen menteni az országból.

- Moszkva cáfolta azokat az információkat, miszerint feltörték volna Liz Truss korábbi brit miniszterelnök telefonját, és titkosított információhoz jutottak.

- Afgán katonákat toboroz az orosz hadsereg az ukrajnai frontra – mondta el az AP hírügynökségnek három korábbi afgán tábornok, akik szerint az elitkommandó egykori tagjait havi 1500 dolláros zsoldért egy úgynevezett külföldi légióba veszik fel. A zsoldosok családjának személyes biztonságot ígérnek.

- Az orosz hadügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy véget ért a részleges mozgósítás, jelenleg nem terveznek további sorozásokat.

- Moldova két és félmilliós lakosságának áramellátását súlyosan érinti, hogy 40 százalékkal csökkent az országba érkező orosz földgáz mennyisége – jelentette be az ország kormányfő helyettese.