Pokoli állapotok várnak Kijevre – Az ukránok sötét karácsonyra készülnek

Elemzések2022. dec. 2.D.J.

A neheze minden bizonnyal még csak most, a tél beköszöntével jön. Vannak, akik az ukrán fővárosban az ellátási problémákra az esővíz gyűjtésével készülnek.

A 39 éves Olekszij Raschupkin - aki ha épp nem háború dúlja fel az országát, akkor befektetési bankárként keresi a kenyerét - nemrég a napokban arra kelt a kijevi otthonában, hogy végre a lakásába újra bevezették a vizet. Áram viszont továbbra se volt. Ezért taxiba vágta magát és átment a Dnyeper-folyó másik oldalára, ahol egy kávézó „tartotta a frontot”. Nem csak forró itallal, étellel, de még wi-fivel is tudtak szolgálni.

Rengeteg kijevi lakosnak telnek hasonlóan a mindennapjai. A családtagok között gyakori téma, hogy épp hol van energia vagy melyik lakásban lehet internetezni.

Mivel sok kávézó csodával határos módon megúszta az energia-ingadozásokat ezért a városban a beülős helyek afféle oázisok lettek, amelyekben rendre komoly tömeg verődik össze. 

Autók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett áramszünet idején KijevbenAutók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett áramszünet idején Kijevben (Fotó: MTI, EPA)

Bár a háborús front messze van a fővárostól az energia-infrastruktúrát érő rakéta-támadások miatt kritikus a helyzet, amely szinte napról napra változik.

Miközben a karbantartók és a szerelők próbálják helyreállítani a károkat bármikor fennáll az esélye, hogy egy újabb támadás múlt időbe teszi a munkájukat. Ráadásul mivel gyakran ugyanazt a pontot több rakétacsapás is éri, a technikusok szó szerint az életüket kockáztatják. Most az ország egyik legnagyobb energiatermelőjének a DTEK-nek az is kihívást jelent, hogy minden háztartásnak legalább napi kétszer egyhuzamban 2-3 óráig biztosítsák az energiaellátást. Ebben a helyzetben szinte meglepő, de még néhány színház is üzemel.

Vízért állnak sorban emberek Kijevben.Vízért állnak sorban emberek Kijevben. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A júniusban újraindult Podili igazgatója azt mondja: „Csodálkoztunk, hogy a közönség, amely Kijevben maradt elkezdte venni a jegyeinket és jött az előadásokra ugyanazért az árért, mint amit a háború előtt kértünk”. A színház élete persze alaposan megváltozott. A bejáratnál homokzsákok védik az épületet, abban az esetben, ha a közelben rakéta csapódna be.

Az előadásokat pedig olykor légi szirénák szakítják félbe.

A kijevieknek a neheze azonban csak ezután jön. A tél miatt egyre nehezebb lesz nélkülözni az energiát. A polgármester, az egykori ökölvívó Vitalij Klicsko szerint "a második világháború óta a legrosszabb tél” várhat a városra. Február óta már eddig is több mint 150 kijevi halhatott meg a háborúban.

Hogy egyik pillanatról a másikra mennyit tud romlani a helyzet azt jól mutatja, hogy a múlt héten az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Kijevi Regionális Kórházban már arra készültek, hogy elszállítják a betegek egy részét, mivel tönkrement az épület vízellátása. Bár a problémát végül sikerült megoldani, semmi biztosíték rá, hogy következő alkalommal is hasonlóan gyorsan sikerül kezelni a felmerülő technikai problémákat.

Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban.Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban. (Fotó: MTI, EPA)

Vannak, akik az esetleges vízhiányra azzal készülnek, hogy otthon teleengedik a kádat. Ha beüt a ménkű abból fognak inni. Máshol az esővizet igyekeznek gyűjteni. Közben napról napra sajátos életképek peregnek le az utcákon. Az egyik lakos meséli: épp a metró felé tartott, amikor puskalövésekre kapta fel a fejét.

A közelben az alacsonyan szálló katonai drónokat igyekeztek kilőni páran. 

„Mindenki azon mereng, hogy meddig fog tartani a háború, de a jövőt senki nem tudja megjósolni. Hosszú háborúra készülünk. Nem gondoljuk, hogy gyorsan és hirtelen fog véget érni” – nyilatkozta egy Kijevben dolgozó tolmács Olena Szeremet.

Az ukrán főváros szó szerint sötét karácsonyra készül. A hadiállapot miatt tömegrendezvények tartása szóba se jöhet, de a tervek szerint Kijev főbb pontjain ettől még fel akarják állítani a karácsonyfákat. Égőket viszont nem fognak rájuk tenni, hisz az energiával most különösen spórolniuk kell.