Háború: az amerikai rakétákat sorra térítik el az oroszok

Hírek2024. máj. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 820-dik napján:

- Az oroszok meg tudták akadályozni, hogy Ukrajna viszonylag új, nagy hatótávolságú GLSDB rakéta-póthajtású bombái közül sok elérje a tervezett célpontot - mondta a Reutersnek három, a problémát ismerő személy. Az amerikai Boeing és a svéd Saab által gyártott, földről indítható kis átmérőjű bomba hatótávolsága 161 km. Irányítórendszerét azonban orosz zavarórendszerek célozzák.

A probléma megoldásán dolgoznak a gyártók.

- Dél-Korea és Japán pénteken szankciókat jelentett be magánszemélyek, szervezetek és hajók ellen az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverkereskedelem miatt. Az Egyesült Államok és Dél-Korea azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Mindkét rezsim tagadta ezt, de az ENSZ nyomozói közölték a Biztonsági Tanáccsal, hogy észak-koreai bombákból származó törmelékeket találtak Ukrajnában.

- Ukrajna első F-16-os pilótacsoportja befejezte kiképzését az Egyesült Államokban - írja a Politico. A pilóták Európába mehetnek további kiképzésre.

- Orosz rakéták legalább hét civilt öltek meg Harkivban csütörtökön. Legalább 20 ember megsebesült az S-300-as rakéták becsapódásakor - közölte a regionális kormányzó, Oleh Syniehubov. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "rendkívül kegyetlennek" nevezte a támadást, és újfent csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a nyugati szövetségesektől nem kapnak elegendő légvédelmi rendszert.

- Az orosz csapatok behatoltak az északi Szumi régióba, ahol közel 1500 embert, köztük 200 gyermeket evakuáltak Bilopillia és Vorozhba városokból a régió kormányzója, Volodimir Artyukh szerint.

- Az Oroszországhoz csatolt Krím félsziget vezetője közölte, hogy ukrán rakétatámadásban két ember meghalt Szimferopol, a fő közigazgatási központ közelében. Ukrán katonai bloggerek arról számoltak be,

hogy számos célpontot ért találat a félsziget egész területén.

- Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy ukrán rakéták és drónok támadták a belgorodi régiót. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy egy nő meghalt.

- Lengyelország és Görögország felszólította az EU-t, hogy hozzon létre egy "légvédelmi pajzsot" Oroszországgal szemben. "Európa addig lesz biztonságban, amíg a felette lévő égbolt is biztonságos" - írta Donald Tusk lengyel miniszterelnök és görög kollégája, Kyriakos Mitsotakis az EU vezetőjének, Ursula Von der Leyennek címzett levélben, amelyben "átfogó légvédelmi rendszert" követelnek, amely "megvédi közös uniós légterünket minden bejövő fenyegetéssel szemben".

- Az orosz hatóságok korrupció és "hatalommal való visszaélés" vádjával letartóztattak egy tábornokot és magas rangú védelmi tisztviselőt, Vadim Sámarint, az orosz vezérkar helyettes vezetőjét. Oroszország néhány befolyásos katonai bloggere üdvözölte annak a tábornoknak a letartóztatását,

akit felelősnek tartanak a két éve tartó ukrajnai offenzíva harctéri kudarcaiért.

- Az orosz vizsgálóbizottság a közelmúltban bejelentette Vlagyimir Verteletsky, a védelmi minisztérium egyik tisztviselőjének, Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettesnek és Jurij Kuznyecovnak, a minisztérium személyzeti vezetőjének letartóztatását is.